x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Demiterea lui Tillerson: Iranul consideră că Washingtonul este hotărât să se retragă din acordul nuclear

Demiterea lui Tillerson: Iranul consideră că Washingtonul este hotărât să se retragă din acordul nuclear

14 Mar 2018   •   18:51
Demiterea lui Tillerson: Iranul consideră că Washingtonul este hotărât să se retragă din acordul nuclear

Demiterea secretarului de stat american Rex Tillerson de către preşedintele Donald Trump arată că Statele Unite sunt 'hotărâte să se retragă din acordul nuclear' iranian, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe al Iranului, Abbas Araghchi, relatează AFP. 

'Au fost făcute schimbări în cadrul Departamentului de Stat în acest scop, sau cel puţin acesta este unul dintre motive', a declarat Abbas Araghchi, citat de agenţia Isna, în legătură cu anunţul de marţi al preşedintelui american de a-l înlocui pe Rex Tillerson cu Mike Pompeo, până în prezent director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), şi susţinător al unei linii ferme faţă de Iran. 

Donald Trump a anunţat marţi pe Twitter demiterea lui Rex Tillerson, evocând Iranul ca fiind unul dintre principalele dezacorduri între cei doi: 'Când vă uitaţi la acordul nuclear iranian: eu credeam că este îngrozitor, el credea că este în regulă', a spus preşedintele american într-o primă reacţie. 

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va retrage în mai ţara sa din acordul internaţional privind programul nuclear al Iranului, încheiat în 2015, în timp ce Tillerson a pledat pentru ca Statele Unite să continue să facă parte din acest cadru. 

'Dacă Statele Unite se vor retrage din acordul nuclear, şi noi vom renunţa la el. Le-am spus europenilor că dacă nu vor putea convinge Statele Unite să rămână în acordul nuclear, Iranul se va retrage şi el', a mai spus Abbas Araghchi. 

Declaraţiile sale contrastează cu poziţia altor importanţi oficiali iranieni, inclusiv cu cea a preşedintelui Rohani, care a declarat cu regularitate că Iranul va rămâne parte a acestui acord, chiar dacă SUA se vor retrage, atât timp cât acordul se va dovedi benefic pentru ţara sa.

AGERPRES

×