x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Denunţătorul băncii elveţiene UBS va ieşi din închisoare bogat

Denunţătorul băncii elveţiene UBS va ieşi din închisoare bogat

04 Ian 2010   •   00:00

Bradley Birkenfeld, ex-angajat al băncii elveţiene UBS, care a denunţat fiscului miile de clienţi frauduloşi ai bancii sale, ar putea ieşi din închisoare om bogat graţie recompensei prevăzute în SUA pentru delatori de acest gen, şi-a informat telespectatorii - duminică - canalul american CBS, citat de AFP.



Birkenfeld a fost condamnat în august 2009 la trei ani şi patru luni închisoare după ce a pledat culpabil de incitare la fraudă fiscală. El va fi încarcerat începând de vineri, a indicat CBS în emisiunea sa "60 de minute".

Fostul bancher, intervievat de CBS, se consideră totuşi pedepsit pe nedrept după ce a denunţat fiscului american 19.000 de clienţi ai UBS, la care aceştia investiseră în total circa 20 de miliarde de franci elveţieni /13,5 miliarde de euro/. "Din totalul celor 19.000 de deţinători de conturi în bancă, eu sunt singurul care merge în închisoare. Şi niciun bancher elveţian. Le-am livrat cel mai mare scandal de fraudă fiscală din lume. Am demascat 19.000 de criminali internaţionali. Şi mă duc în închisoare pentru asta ?", se miră el, notează Agerpres.

Dar, potrivit unuia dintre avocaţii săi, Birkenfeld ar putea încasa o recompensă frumoasă pentru denunţurile sale: până la 30 % din sumele recuperate de fisc, aşa cum prevede legislaţia americană.

Or, unul dintre procurorii responsabili de caz estimează că fiscul se aşteaptă să recupereze mai multe miliarde de dolari. Ca urmare a unei îndelungate confruntări între Washington şi Berna, care îşi apăra ferm secretul bancar, UBS a acceptat în august 2009 să transmită fiscului american 4.450 de nume de persoane suspectate de fraudă.

Birkenfeld a fost condamnat totuşi pentru că a omis să-l denunţe pe cel mai important client, promotorul imobiliar californian Igor Olinicoff, pe care îl ajutase să ascundă 200 de milioane de dolari în Elveţia şi Lichtenstein. Birkenfeld a explicat CBS că l-a pus în contact pe Olinicoff cu un "consultant" specializat în crearea unor societăţi-fantomă care permit disimularea adevăratei identităţi a titularilor conturilor.

Fostul bancher estimează că circa 90 % dintre clienţii săi îşi plasau banii la UBS cu scopul de a se sustrage fiscului din ţara lor. El revine asupra diferitelor tehnici utilizate, potrivit lui, de fostul său loc de muncă pentru a plasa discret bani clienţilor străini. "Clienţii ne cereau, de exemplu, să le cumpărăm o maşină, o vilă sau un ceas frumos", spune el, relatând cum a cumpărat - personal - diamante la Geneva şi le-a transportat într-un tub de pastă de dinţi pentru a le preda unui client care îl aştepta în SUA.

Birkenfeld detaliază şi alte mijloace de a se sustrage vigilenţei autorităţilor: nu se punea problema să trimită un extras de cont direct unui client în străinătate şi nici să-i furnizeze un acces prin internet la contul său. Aceste extrase erau păstrate într-un seif în Elveţia până în ziua în care clienţii veneau personal să le consulte. "Fie că le luau, ceea ce se întâmpla rar, fie că ne cereau ei înşişi să le distrugem." Cu scopul de înşela vigilenţa autorităţilor faţă de bancheri fără licenţă de activitate în SUA, angajaţii UBS se duceau în această ţară sub pretextul călătoriilor de agrement, în cursul cărora se descurcau pentru a întâlni clienţi sau viitori clienţi în cursul unor evenimente mondene, gen festivalul Art Basel din Miami, potrivit CBS.

Ordinatoarele portabile ale acestor bancheri erau criptate cu scopul de a scăpa unui eventual control, afirmă Birkenfeld, care ştie că nu va mai pune piciorul în Elveţia vreodată.

×
Subiecte în articol: externe