x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Departamentul de Stat al SUA: În Siria sunt 12.000 de jihadişti străini, inclusiv o sută de americani!

Departamentul de Stat al SUA: În Siria sunt 12.000 de jihadişti străini, inclusiv o sută de americani!

22 Aug 2014   •   10:22
Departamentul de Stat al SUA: În Siria sunt 12.000 de jihadişti străini, inclusiv o sută de americani!

Aproximativ 12.000 de combatanţi jihadişti străini proveniţi din 50 de ţări s-au deplasat în Siria de la izbucnirea conflictului în urmă cu peste trei ani, inclusiv ''un mic număr de americani'', a anunțat Departamentul de Stat al SUA. ''Credem că în Siria există aproximativ 12.000 de combatanţi din cel puţin 50 de ţări - combatanţi străini, inclusiv un mic număr de americani - care au ajuns în Siria de la începutul conflictului'' în martie 2011, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Marie Harf.

''Probabil că ei nu mai sunt acolo'', a mai spus Harf, potrivit AFP, citată de Agerpres. Oficialul american nu a indicat însă precis numărul cetăţenilor americani angajaţi în rândul jihadiştilor Statului Islamic (SI) sau al altor grupuri ultraradicale din Siria.

În cadrul guvernului american se crede că peste 100 de americani au fost în Siria sau au încercat să plece acolo în ultimii trei ani. Washingtonul n-a identificat însă o filieră de recrutare organizată pentru eventuali jihadişti americani, cum este cazul în unele ţări europene.

SUA şi-au exprimat public, la cel mai înalt nivel, preocuparea în legătură cu riscurile reprezentate de către jihadiştii occidentali, îndeosebi atunci când ei se întorc în ţară. Preşedintele Barack Obama urmează să prezideze la sfârşitul lui septembrie o reuniune specială a Consiliului de Securitate al ONU consacrată ameninţării reprezentate de jihadiştii străini în Siria şi Irak.

×