x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Der Freitag: “Raportul EADS declanşează panica”. Încă un caz de corupţie semnalat de Vlad Georgescu

Der Freitag: “Raportul EADS declanşează panica”. Încă un caz de corupţie semnalat de Vlad Georgescu

02 Noi 2014   •   20:42
Der Freitag: “Raportul EADS declanşează panica”. Încă un caz de corupţie semnalat de Vlad Georgescu

Autorul articolelor despre cazul EADS date publicităţii zilele trecute de Huffington Post Germany şi de Der Freitag, Vlad Georgescu, revine cu un nou material, intitulat “Raportul EADS declanşează panica”, găzduit de site-ul cotidianului Der Freitag.

“Două articole despre scandalul de corupţie EADS declanşează panică la Bucureşti - în Germania, procuratura Munchen 1 investighează implicarea părţilor germane în acest caz”, se arată în materialul semnat de freelancer-ul româno-german Vlad Georgescu.

“Este straniu: la doar o săptămână după publicarea în Huffington Post Deutschland şi Der Freitag a articolului meu despre scandalul de corupţie EADS, se ajunge în România la acţiuni precipitate şi reacţii de panică. Vineri, şeful statului, Traian Băsescu, a cerut serviciilor secrete ale României să investigheze cele publicate în cele două articole. Înainte de aceasta, cei care au fost deconspiraţi ca fiind corupţi sau părtaşi în scandalul de corupţie, m-au prezentat ca fiind ofiţer sub acoperire al SIE”, mărturiseşte autorul articolului.

“Este destul de straniu faptul că un şef de stat român implică mai multe servicii secrete în verificarea articolului unui jumalist german — însă le pune acestora botniţă, când este vorba despre dezvăluirea celui mai mare scandal de corupţie din istoria UE. Cu alte cuvinte, şi spus direct: serviciile secrete ale ţării, care au depus o muncă valoroasă în dezvăluirea scandalului de corupţie EADS, trebuie să investigheze acum împotriva acelora care îşi îndeplinesc în Germania sarcina garantată de articolul 5 al Constituţiei germane a formării opiniei publice de către presă”, scrie autorul.

“Cerinţa lui Băsescu nu este doar absurdă. Preşedintele aflat la final de mandat pare să fi pierdut contactul cu realitatea – probabil şi pentru că Elena Udrea, candidată la prezidenţiale, cunoscută în România ca iubita sa, apare în cercetările noastre”, atacă autorul.

“Căluşul pus serviciilor secrete de către Băsescu are probabil un motiv. Căci în afacerea de 743 de milioane de euro între statul român şi EADS Germania GmbH a fost vorba despre mită de ordinul zecilor de milioane. Organizată şi aprobată în Germania, executată şi plătită în România, Cipru sau Elveţia”, mai notează Vlad Georgescu. “Este destul de straniu că miliardarul român Ion Ţiriac îşi cere scuze după apariţia articolului şi a crizei politice de la Bucureşti 'excelenţei sale' Gerhard Schroeder, ca şi cum investigaţia şi dezvăluirea unor fapte penale de către presă nu s-ar număra printre drepturile constituţionale ale jurnaliştilor, ci ar reprezenta o jignire”, opinează autorul articolului.
“Cert este că documentele pe care le am şi le avem la dispoziţie – fiindcă suntem o reţea de investigaţii bine organizată - cântăresc atât de greu, încât eu, ca reprezentant al celorlalţi membri ai reţelei, m-am decis să le pun la dispoziţia Procuraturii Munchen 1, care acum îi anchetează în mod oficial pe cei responsabili. Colegelor şi colegilor din presa atât din presa românească, cât şi din cea germană, nu pot decât să le insuflu curaj. Merită să investigaţi subiectul EADS. Pentru că sunt bani din impozite, care au fost plătiţi pentru o înţelegere ca mită în conturi secrete şi geamantane, astfel încât EADS să primească mega-contractul.

Putem să recomandăm colegelor şi colegilor, precum şi organelor de investigaţie, care citesc acum acest articol, să investigheze şi cazul HSBC – Expo Market Doraly – Impact Developer în Bucureşti. Deoarece şi în acest complex despre care am relatat în detaliu în Der Freitag şi Huffington Post, este vorba despre spălare de bani prin firmele HSBC, IRERE Luxemburg, EMD Investment România (Luxemburg), Iacovirea LTD (Cipru), Baloo LTD (Malta). Implicaţi sunt alături de HSBC şi buy-out-ul acestuia, Infrared Capital Partner, precum şi milionarul român Gheorghe Iaciu - în acest complex apare din nou numele Elenei Udrea.
Şi aici faptele penale sunt atât de grave, încât autorităţile şi serviciile secrete din SUA au început investigaţii - în România pare să nu se sinchisească niciun investigator pentru acest subiect”, mai scrie autorul.

“Cel târziu acum, când serviciile secrete din România trebuie să se ocupe de articolele mele, vor trebui să citească textul de faţă şi să iniţieze investigaţia şi pentru cazul HSBC – Expo Market Doraly, în care sunt în joc mai mult de 100 de milioane de euro şi să i-l dea la plecare lui Traian Băsescu”, încheie autorul.

×