x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Der Spiegel: Agenţia Naţională de Securitate a SUA a spionat diplomaţi francezi şi postul de televiziune Al-Jazeera

Der Spiegel: Agenţia Naţională de Securitate a SUA a spionat diplomaţi francezi şi postul de televiziune Al-Jazeera

01 Sep 2013   •   13:37
Der Spiegel: Agenţia Naţională de Securitate a SUA a spionat diplomaţi francezi şi postul de televiziune Al-Jazeera

Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA a spionat diplomaţi francezi de la New York şi Washington, precum şi postul de televiziune Al-Jazeera, cu sediul în Qatar, a relatat duminică săptămânalul german Der Spiegel, informează agerpres.ro.

NSA a spionat în 2010 reprezentanţe diplomatice franceze la New York şi Washington, potrivit unui document intern al agenţiei, datat iunie 2010 şi clasat 'strict secret', dar consultat de revista germană.

Agenţia s-a interesat în special de reţeaua privată virtuală (VPN) care conectează ambasadele, consulatele şi sediul de la Paris ale Ministerului francez de Externe, potrivit Der Spiegel.

Această acţiune împotriva ministerului francez este calificată drept 'reuşită', adaugă săptămânalul.

Într-o listă din septembrie 2010, NSA a stabilit ca obiective reprezentanţele franceze de la Washington şi din cadrul Naţiunilor Unite, unde a instalat microfoane, potrivit articolului, în care se mai arată că agenţia a adunat de asemenea capturi de ecran de la sucursala sa din New York.

Der Spiegel dezvăluise deja că NSA, care se află de câteva luni în centrul scurgerilor de documente secrete ale fostului consultant Edward Snowden privind programul de supraveghere al SUA, a pătruns în sistemul ONU în vara lui 2012.

La sfârşitul lunii iunie, revista a relatat, pe baza unor documente furnizate de Snowden, că NSA, acuzată că a spionat comunicaţiile electronice mondiale în cadrul programului PRISM, şi-a stabilit ca ţinte birourile Uniunii Europene de la Bruxelles şi misiunea diplomatică a UE de la Washington şi de la ONU.

Agenţia Naţională de Securitate a spionat de asemenea comunicaţiile interne ale postului Al-Jazeera, cu sediul în Qatar, mai scrie duminică Der Spiegel. Publicaţia se bazează pe un raport din martie 2006 al centrului NSA de analiză a reţelelor, aflat printre documentele obţinute de Edward Snowden.

NSA ar fi reuşit să citească documente protejate provenite de la 'ţinte interesante' ale postului de televiziune în limba arabă. Potrivit documentului, conţinutul ar fi fost transmis pentru analiză serviciilor specializate din cadrul NSA. Nu se ştie în ce proporţie şi până la ce dată au fost monitorizaţi jurnaliştii şi responsabilii postului, mai arată Der Spiegel. 

×
Subiecte în articol: der spiegel nsa PRISM