x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Der Spiegel l-a întrebat pe Bashar al-Assad dacă se teme că va avea soarta lui Ceauşescu

Der Spiegel l-a întrebat pe Bashar al-Assad dacă se teme că va avea soarta lui Ceauşescu

de Istvan Deak    |    11 Oct 2013   •   10:52
Der Spiegel l-a întrebat pe Bashar al-Assad dacă se teme că va avea soarta lui Ceauşescu

Prestigioasa publicaţie germană Der Spiegel a realizat un amplu interviu cu preşedintele sirian, Bashar al-Assad, un interviu, de altfel, foarte comentat de media occidentale. Şeful statului sirian, acuzat că a folosit arma chimică împotriva propriului popor, neagă cu tărie acest lucru. “Nu am folosit armele chimice. Este o afirmaţie incorectă. Aşa cum este şi imaginea pe care o aveţi despre mine, de om care îşi ucide propriul popor”, spune el în acest interviu, în care cei doi jurnalişti care-l realizează insistă foarte mult pe ideea demisiei preşedintelui sirian.

In finalul interviului, Bashar al-Assad este întrebat dacă se teme că ar putea avea soarta pe care a avut-o preşedintele român Nicolae Ceauşescu. “După un proces sumar, Ceauşescu a fost împuşcat de propriii soldaţi”, îi reamintesc jurnaliştii intervievatului. Iar Bashar al-Assad răspunde, fără ezitare:”Dacă m-aş fi temut, aş fi părăsit de multă vreme Siria”.

“De ce nu demisionaţi?”

Autorii interviului i-au spus preşedintelui că, dacă ar fi un adevărat patriot, ar demisiona şi ar deschide calea către negocieri, pentru un Guvern interimar, sau o încetare a focului cu opoziţia. Dar Bashar al-Assad a explicat că doar poporul sirian îi va decide soarta, nu altcineva. “Cine sunt aceste facţiuni? Pe cine reprezintă el? Poporul sirian? Sau măcar o parte din poporul sirian? Dacă asta sunt, atunci hai să ne prezentăm în faţa alegătorilor”, spune şeful statului sirian, confruntat cu o mişcare de contestare a puterii care s-a transformat în război civil şi care s-a soldat cu peste 100.000 de morţi.

Nu ştie dacă va mai candida

Intrebat dacă este gata să se prezinte la alegeri, el a răspuns că al doilea mandat al său ca şef al statului se încheie la finele lui august 2014. “Cu două luni înainte, vom organiza alegeri prezidenţiale. Nu pot să decid acum dacă voi mai candida sau nu. Este încă prea devreme, pentru că trebuie să sondez dorinţa poporului. Dacă nu voi mai avea convingerea că poporul mă susţine, atunci nu voi mai candida”, a precizat Assad.

Interese străine

In opinia sa, facţiunile rebele din Siria, din cadrul opoziţiei sau doar mercenarii, reprezintă interese străine. “Pe cine reprezintă ei? Pe ei înşişi sau ţările care i-au creat? Vorbesc ei în numele SUA, al Marii Britanii, al Franţei, al Arabiei Saudite şi al Qatarului? Trebuie să fiu sincer. Conflictul acesta a fost importat în ţara noastră din străinătate. Aceşti oameni se află în străinătate, stau în hoteluri de cinci stele şi spun şi fac ceea ce ţările lor le spun să facă. Dar ei nu îşi au baza în Siria”, este de părere Bashar al-Assad. “Problema nu este preşedintele Siriei. Ce au de-a face asasinarea de oameni nevinovaţi, atentatele şi terorismul importate de Al-Qaida cu mandatul meu de preşedinte?”, se întreabă, retoric, Bashar al-Assad.

“Nu am folosit arme chimice”

“Nu am folosit arme chimice. Este o afirmaţie incorectă, aşa cum este imaginea care mi se creează, a unui om care îşi ucide propriul popor. Eu îmi ucid poporul, dar încă beneficiez de susţinere! Dar cine sunt eu, Superman? Nu, bineînţeles. Şi atunci cum de rămân încă la putere, după doi ani şi jumătate? Pentru că o mare parte din poporul sirian mă susţine, dar nu doar pe mine, ci şi Guvernul şi statul. Această cifră este mai mare sau mai mică de 50%? Eu nu spun că este majoritatea populaţiei. Dar ‚o mare parte’ înseamnă că eşti legitim. Este foarte simplu. Oare mai găsim un alt lider la fel de legitim?”, se mai întreabă Bashar al-Assad în respectivul interviu.

“Occidentul are mai mare încredere în Al-Qaida decât în mine”

Bashar al-Assad mai face o afirmaţie cel puţin curioasă în acest interviu. Intrebat de ce oare occidentalii ezită în a-i da lui crezare în ceea ce afirmă, de unde vine această lipsă de încredere la adresa sa, Bashar al-Assad oferă un răspuns interesant. “Mi se pare că Occidentul are mai mare încredere în Al-Qaida decât în mine”. Jurnaliştii germani îi răspund că această afirmaţie este absurdă. “Nu, este libertate de exprimare, aceasta este opinia mea, daţi-mi voie să am opinia mea. Eu asta cred, v-o spun deschis. Tot ceea ce a făcut Occidentul în ultimii 10 ani a ajutat Al-Qaida. Poate că nu asta au intenţionat, dar în cele din urmă asta a ieşit. Din acest motiv avem acum Al-Qaida aici, cu combatanţi veniţi din 80 de ţări. Trebuie să facem faţă unui număr de zeci de mii de combatanţi. Şi nu vorbesc aici decât despre străini. Şi nu, nu spun că opoziţia la adresa mea este doar Al-Qaida. Spun că majoritatea combatanţilor. Minoritatea este compusă din dezertori şi oameni aflaţi în conflict cu legea”, crede preşedintele siriain.

“Vin pentru a ajuge în Paradis, în Jihadul lor contra ateilor sau a ne-musulmanilor”

“La începutul crizei, 60.000 dintre oamenii certaţi cu legea sirieni se plimbau liberi în afara închisorilor. Dacă îi aduni numai pe ei, şi obţii o armată! La ora asta nu vă pot spune numărul exact al celor care se luptă cu noi, pentru că majoritatea vin ilegal din străinătate. Trec ilegal frontiera. Vin pentru a ajunge în Paradis, în Jihadul lor contra ateilor sau a ne-musulmanilor. Chiar dacă te debarasezi de mii dintre ei, va exista un flux constant care vine din exterior”, a explicat Bashar al-Assad cine sunt combatanţii care vor să-l elimine de pe scena politică siriană.


×
Subiecte în articol: bashar al assad ceausescu der spiegel