x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe DESCOPERIRE EPOCALĂ pe fundul oceanului! Ce au găsit arheologii americani în largul coastelor Carolinei de Nord (VIDEO)

DESCOPERIRE EPOCALĂ pe fundul oceanului! Ce au găsit arheologii americani în largul coastelor Carolinei de Nord (VIDEO)

22 Oct 2014   •   13:10
DESCOPERIRE EPOCALĂ pe fundul oceanului! Ce au găsit arheologii americani în largul coastelor Carolinei de Nord (VIDEO)

Epavele unui submarin german şi unei nave comerciale americane, datând din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au fost descoperite pe fundul oceanului Atlantic, în largul coastelor Carolinei de Nord, relatează AFP, citată de Agerpres. Navele s-au scufundat în timpul bătăliei Atlanticului, în 1942, fiind descoperite după mai bine de şaptezeci de ani, într-o zonă mai puţin explorată, cunoscută sub denumirea de cimitirul Atlanticului.

Cercetările desfăşurate de Biroul sanctuarelor marine naţionale al Agenţiei americane pentru oceanografie şi atmosferă (NOAA) au condus la descoperirea epavelor în luna august, la aproximativ 48 de kilometri de coastele teritoriale ale SUA, aflându-se la o distanţă de 220 de metri una de cealaltă. Arheologii prezenţi la bordul navei NOAA au confirmat identitatea navelor descoperite.

Descoperirea submarinului german U-576 şi a navei cargo Bluefields deschide 'o fereastră rară spre o luptă militar istorică şi spre peisajul submarinelor de luptă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial', subliniază NOAA.

La 15 iulie 1942 un convoi de nave comerciale escortat de la Norfolk în direcţia Florida a fost atacat de submarinul german U-576. Nava Bluefields, aflată sub pavilion Nicaragua, a fost scufundată şi alte patru nave au fost grav avariate. În reacţie, avionul Kingfischer al armatei americane, însărcinat să asigure protecţie aeriană convoiului, a bombardat submarinul în timp ce nava comercială Unicoi l-a atacat în acelaşi moment. Cele două nave s-au scufundat, dar numai 45 de marinari germani au murit în luptă.

Situl unde se află epava submarinului este considerat ca un cimitir militar de Germania şi este protejat de dreptul internaţional. Ministerul german al afacerilor externe a transmis, într-un comunicat, că Germania nu şi-a exprimat interesul pentru recuperarea resturilor submarinului U-576 şi nu va lua parte la un asemenea proiect. 'Ele sunt sub o protecţie specială şi ar trebui, dacă este posibil, să rămână în acest loc pentru a permite morţilor să se odihnească în pace', se spune în comunicat.

×