x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Descoperirea care zguduie lumea creştinismului. Un manuscris antic sugerează că Iisus a fost căsătorit. Ce spun experţii

Descoperirea care zguduie lumea creştinismului. Un manuscris antic sugerează că Iisus a fost căsătorit. Ce spun experţii

19 Sep 2012   •   05:40
Descoperirea care zguduie lumea creştinismului. Un manuscris antic sugerează că Iisus a fost căsătorit. Ce spun experţii

O descoperiere a unui cercetator de la Harvard este pe cale sa faca lumina intr-un aspect controversat din viata lui Iisus Hristos, scrie Huffington Post. Karen King, profesoara la Scoala de Teologie de la Harvard, spune ca a descoperit un papirus care dateaza din secolul IV si care, tradus, spune ca Iisus a fost casatorit.

Manuscrisul, scris in limba copta, este cat un card bancar dar contine un fragment foarte interesant care atrage atentia: "Iisus le-a spus lor – sotia mea…". Bucata de papirus nu a fost testat pentru a se stabili exact de cand dateaza, insa Karen si alti cercetatori sustin ca manuscrisul este autentic.

"Traditia crestina sustine ca Iisus nu a fost casatorit, desi nu exista dovezi istorice care sa ateste acest lucru", a declarat King in cadrul unei conferinte, la Roma. "Aceasta noua Evanghelie nu dovedeste ca Iisus a fost casatorit, insa ridica un semn de intrebare legat de subiectul controversat al statutului marital al lui Iisus. Abia la un secol dupa moartea Lui a aparut aceasta traditie care declara ca Iisus a fost celibatar", a mai spus cercetatoarea.

Karen King este specializata in literatura copta si Gnosticism si a mai publicat articole despre Evanghelia Mariei Magdalena si Evanghelia lui Iuda.

Manuscrisul apartine unei persoane care doreste sa ramana anonima si care l-a gasit intr-o colectie de papirusuri in anul 1997. Karen sustine ca textul este traducerea unuia mai vechi, care fusese probabil scris in limba greaca.

Papirusul ar putea reaprinde dezbaterea pe tema posibilitatii ca Iisus sa fi avut o sotie si o discipola. Discutiile pe aceasta tema sunt aprinse in special in sanul Bisericii Catolice, in conditiile in care Vaticanul continua sa afirme ca femeile si barbatii casatoriti nu pot deveni preoti, pentru ca nu ar corespunde modelului impus de Iisus.

"In secolul al doilea a existat o dezbatere aprinsa intre crestinii care credeau ca Isus a fost casatorit si cei care credeau contrariul. Scopul dezbaterii era cat se poate de pragmatic: primii crestini incercau sa-si dea seama daca ar fi trebuit sa se insoare si sa faca sex", a explicat Karen L. King.

×