x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Deşi era în comă de 12 ani, era perfect conştient! Povestea incredibilă, care te va pune pe gânduri

Deşi era în comă de 12 ani, era perfect conştient! Povestea incredibilă, care te va pune pe gânduri

de Istvan Deak    |    18 Ian 2015   •   18:03
Deşi era în comă de 12 ani, era perfect conştient! Povestea incredibilă, care te va pune pe gânduri

 Finele anilor 80. Martin Pistorius, un tânăr din Africa de Sud, este lovit de o misterioasă maladie, la vârsta de 12 ani. Boala îl trimite într-o stare vegetativă care se întinde pe o perioadă de nici mai mult, nici mai puţin de 12 ani!

Martin şi-a pierdut progresiv capacitatea de a vorbi, apoi pe cea motorie. Părinţii săi, Rodney şi Joan, au fost absolut convinşi că sfârşitul fiului lor se apropie. Aşa că au decis să îl aducă acasă, în aşteptarea morţii.

Numai că lucrurile erau departe de a fi clare şi definitive. Iar povestea lui Martin nu are cum să nu te aducă acum cu gândul la cazul marelui campion de Formula 1, Michael Schumacher, şi el aflat în stare vegetativă, în urma unui teribil accident la schi într-o staţiune montană franceză.

Bărbatul, ajuns acum la vârsta de 39 de ani, s-a trezit din comă la vârsta de 14 sau 15 ani. Nu se putea mişca şi nu putea comunica, în continuare, dar era conştient. "Martin a continuat pur şi simplu să trăiască în tot acest timp", declara, recent, mama sa, Joan. Timp de 12 ani, ea a fost cea care a trebuit să se ocupe de el, să-l ducă la centre de îngrijire specializată şi să-i schimbe poziţia la fiecare două ore, pentru a evita apariţia escarelor.

Escara, cunoscută în termeni medicali drept "ulcer de decubit" sau "ulcer de presiune", rămâne o problemă majoră de sănătate, fiind una dintre complicaţiile cele mai severe ale imobilităţii. Escarele sunt cauza decesului a 7-8% din totalul pacienţilor cu paralizie totală a membrelor inferioare.

"Sper că vei muri", i-a şoptit mama sa!
Joan îşi aminteşte că, într-o bună zi, i-a murmurat în ureche fiului său nişte cuvinte îngrozitoare:”Sper că vei muri”, scrie 7sur7.be. Ea credea că fiul ei nu mai este conştient şi nu o poate auzi ce spune. Numai că.... Marin a ieşit într-o zi din starea lui vegetativă. “Am început să mă trezesc”, povesteşte el presei britanice. “Eram la curent cu tot ce se întâmpla, ca orice altă persoană”, explică el despre perioada comei.

Martin a decis să-şi povestească durerosul periplu într-o carte. “Realitatea dură m-a lovit: mi-am spus că îmi voi petrece restul vieţii aşa, totalmente singur. Toţi erau obişnuiţi că nu mai sunt, aşa că nimeni n-a observat că începusem să fiu prezent din nou. Nimeni nu-mi va mai arăta vreo urmă de tandreţe, nimeni nu mă va mai iubi vreodată”, povesteşte el.

Cartea despre viaţa sa se intitulează "Ghost Boy: My Escape From A Life Locked Inside My Own Body" (“Băiatul-fantomă. Evadarea mea dintr-o viaţă captivă în propriul corp”. “Spiritul meu era închis într-un corp inutil, nu îmi puteam controla braţele şi picioarele, iar vocea îmi era mută. Nu puteam face niciun semn sau nu puteam scoate niciun sunet pentru a avertiza lumea că eram conştient din nou”, povesteşte el în carte.

Martin îşi aminteşte că detesta redifuzările interminabile ale emisiunii “Barney”, o emisiune de televiziune americană în care un mic dinozaur le cânta copiilor. Instalat în faţa televizorului, în salonul în care devenise cameră de spital, pentru a-i acorda lui îngrijiri, turba de nervi, pur şi simplu, iar acest lucru îl determina să reia controlul asupra propriului corp. A început prin a reuşi să urmărească din priviri umbrele din cameră. Aşa reuşea, de exemplu, să-şi dea seama cam ce oră era.

Încet, încet, a început să-şi recapete capacităţile. Spre surpriza generală, şi-a recăpătat capacităţile motorii pentru partea de sus a corpului şi poate acum să folosească şi tastatura. Aşa a scris cartea despre propria “închisoare”. Acum comunica cu ajutorul unui computer care îi “traducea” gândurile. A absolvit şi o facultate chiar! Iar temerile lui au dispărut, între timp: nu o să sfârşească singur. S-a căsătorit cu Chelsea, în 2009, femeia pe care o iubeşte şi care îi este alături.

×