x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Despăgubiri pentru persecuţiile din perioada comunistă

Despăgubiri pentru persecuţiile din perioada comunistă

01 Noi 2009   •   00:00



Un român emigrat în Statele Unite în anii '80 a protestat paşnic săptămâna trecută în faţa ambasadei României la Washington, cerând ca statul român să-l despăgubească pentru persecuţiile suferite în timpul regimului comunist, relatează Daily Herald, în ediţia electronică de duminică.

Viorel Ciubuc, în vârstă de 71 de ani, a fugit în Statele Unite în 1985, la zece ani după ce îşi exprimase pentru prima dată dorinţa de a părăsi România comunistă. Săptămâna trecută, el a protestat paşnic în faţa ambasadei României la Washington, înainte de a avea o discuţie cu doi reprezentanţi ai personalului diplomatic, care i-au promis că vor transmite autorităţilor române solicitările sale.

Ciubuc afirmă că tatăl şi bunicul său au fost arestaţi de poliţia comunistă, iar în 1970, când era director al unei întreprinderi de distribuţie a apei la Focşani, rămăsese un critic al regimului comunist, fiind urmărit de poliţia politică.

El povesteşte că în 1975 a luat legătura cu oficiali americani din România, exprimându-şi dorinţa de a emigra. În urma acestei acţiuni, el spune că şi-a pierdut funcţia, reuşind să plece din ţară abia după zece ani, la vârsta de 47 de ani.

Cu trei ani în urmă, el a revenit în România pentru a-şi consulta dosarul de Securitate, ulterior luând decizia de a da în judecată statul român, invocând o lege care prevede acordarea de despăgubiri pentru persoanele persecutate de regimul comunist. El nu a reuşit să obţină câştig de cauză, dar la ultimele alegeri a făcut şi o încercare de a candida pentru Senatul României, nereuşind însă să strângă suficiente semnături pentru înregistrarea candidaturii.

Janina Cismaru, purtător de cuvânt al Ambasadei române la Washington, a declarat, conform Daily Herald, că Viorel Ciubuc a protestat paşnic în faţa reprezentanţei, ulterior fiind primit de doi diplomaţi, care au fost de acord să transmită plângerea lui autorităţilor din Bucureşti. Ea a adăugat că oficialii ambasadei nu sunt în măsură să aprecieze dacă solicitarea este legitimă sau nu, dar s-au oferit să-l ajute pe cetăţeanul româno-american.
Mediafax

×
Subiecte în articol: diaspora