x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Destituire: Camera Reprezentanţilor votează miercuri trimiterea capetelor de acuzare contra lui Trump către Senat

Destituire: Camera Reprezentanţilor votează miercuri trimiterea capetelor de acuzare contra lui Trump către Senat

14 Ian 2020   •   21:10
Destituire: Camera Reprezentanţilor votează miercuri trimiterea capetelor de acuzare contra lui Trump către Senat
Sursa foto: JOSHUA ROBERTS/REUTERS

Camera Reprezentanţilor va vota miercuri trimiterea către Senat a articolelor de impeachment pentru începerea procesului politic împotriva preşedintelui Donald Trump, informează agenţiile DPA şi EFE.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi (foto), a comunicat marţi această decizie la o întâlnire cu congresmeni din partidul său. Ea a mai precizat că procurorii în acest proces politic, aşa-numiţii „impeachment managers”, vor fi numiţi de acest for al Congresului tot miercuri.

Procesul politic împotriva lui Trump se desfăşoară în Senat, unde, spre deosebire de Camera Reprezentanţilor, republicanii acestuia au majoritate.

Comisia Juridică din Camera Reprezentanţilor a SUA a reţinut luna trecută două capete de acuzare împotriva preşedintelui Trump în cadrul procedurii de impeachment (punere sub acuzare şi destituire), respectiv abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului în scandalul legat de presiunile pe care liderul de la Casa Albă le-ar fi exercitat asupra Ucrainei pentru a relua o investigaţie în care era vizat şi Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, acesta din urmă fiind cel mai probabil contracandidat al său la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Hunter Biden a lucrat începând din 2014 pentru compania ucraineană din sectorul gazelor Burisma. Această societate a fost la acea vreme ţinta unei anchete conduse de un procuror a cărui demitere a fost cerută atunci Kievului de către Joe Biden, pe motivul slabelor rezultate ale acelui procuror în lupta împotriva corupţiei. Dar Trump crede că motivul real al acestei cereri a fost de fapt investigaţia condusă de procurorul ucrainean împotriva fiului vicepreşedintelui Joe Biden şi i-a sugerat într-o convorbire telefonică actualului preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, să acţioneze în privinţa acelei anchete.

În opinia democraţilor, Trump se face vinovat de „abuz de putere” pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui Zelenski la Casa Albă de reluarea investigării fiului lui Biden, iar acuzaţia de „obstrucţionare a Congresului” ar rezulta din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Donald Trump impeachment