x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO. Detalii neştiute despre ORORILE Bătăliei de la Stalingrad, una din cele mai SÂNGEROASE lupte din istorie

VIDEO. Detalii neştiute despre ORORILE Bătăliei de la Stalingrad, una din cele mai SÂNGEROASE lupte din istorie

06 Noi 2012   •   10:10
VIDEO. Detalii neştiute despre ORORILE Bătăliei de la Stalingrad, una din cele mai SÂNGEROASE lupte din istorie
Sursa foto: STF/AFP

O noua carte prezintă ororile din Bătălia de la Stalingrad, una dintre cele mai dure lupte din timpul celui de-al Doilea Răzoi Mondial, povestite de soldaţii ruşi care au fost ţinute secret datorită propagandei sovietice.

Cartea, Stalingrad protocols, prezintă interviuri adunate de la sute de veterani de război, declaraţii care nu au fost publicate până acum, ca să nu ştirbească imaginea eroismului sovietic. Autorul carţii, istoricul Jochen Hellbeck, a primit acces la arhiva Academiei de Ştiinţe Sovietice, mai exact la peste 10.000 de pagini de documente referitoare la bătălie, aşa că unul dintre miturile distruse de noua carte este acela că soldaţii ruşi ar fi luptat mai mult de frica şi că aproximativ 13.000 de soldati ar fi fost executaţi pentru laşitate, însă numarul real nu depăşea 300, susţine istoricul.

Detaliile bătăliei sunt şocante. Armata a 6-a germană, care cucerise Polonia şi Franţa, a fost distrusă la Stalingrad, soldaţii fiind nevoiţi să recurgă la canibalism pentru a supravieţui. Ascunşi printre ruine şi în plină iarnă, au fost nevoiţi să suporte temperaturi de -40 de grade Celsius.

Una dintre cele mai sângeroase bătălii din cel de-al Doilea Război Mondial a durat şase luni, sfârşindu-se pe data de 31 ianuarie 1943, când mareşalul Fredrich Paulus s-a predat sovieticilor, în ciuda ordinului direct primit de la Hitler, prin care îi spunea să se sinucidă.

Ajutorul maiorului, Anatloy Zoldatov îşi aminteşte: '' Mizeria şi excrementele umane erau până la nivelul taliei. Nu-mi venea să cred. Existau două toalete pe care scria: ''Interzis ruşilor''.
 Un rol important l-au avut şi ofiţerii politici din Partidul Comunist, care mergeau pe front şi se lăudau de curajul soldaţilor şi îi încurajau să lupte, spunându-le că bătălia are loc pentru salvarea unor civili pe care germanii vor să-i captureze.

Dincolo de toate, poate cea mai emoţionantă mărturie este cea a căpitanului Nikolai Aksionov. El spune că s-a simţit vinovat după ce a ucis primul soldat german, însă apoi totul s-a schimbat: '' M-am gândit la poporul meu şi am început să-i împuşc pe germani fără milă. Devenisem un barbar, îi uram''
În Bătălia de la Stalingrad peste 1 milion de soldaţi şi-au pierdut viaţa, iar ambiţiile lui Adolf Hitler de a cuceri Uniunea Sovietica au fost defintiv spulberate.

Potrivit Daily Mail, cele mai multe victime au fost în rândul soldaţilor ruşi. Numai 150.000 de germani au murit în această bătălie, alţi 110.000 s-au predat, însă din aceştia numai 5.000 au supravieţuit temutelor gulaguri şi s-au întors apoi în Germania.

Germania a pierdut un sfert din întregul său material de lupta: arme, muniţie, tancuri. Zile în şir după înfrângere, magazinele şi restaurantele din Berlin au rămas închise, în semn de respect.

×