x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Deutsche Welle: Transnistriei i s-a cerut să fie pregătită să atace lateral Ucraina

Deutsche Welle: Transnistriei i s-a cerut să fie pregătită să atace lateral Ucraina

08 Aug 2014   •   10:10
Deutsche Welle: Transnistriei i s-a cerut să fie pregătită să atace lateral Ucraina
Sursa foto: STR/EPA

Transnistria nu exclude intrarea în război contra Ucrainei. Anunțul apare pe site-ul securității de la Tiraspol, iar experții de la Chișinău sunt de părere că un astfel de scenariu ar putea fi aplicat în cazul unei intervenții militare directe a Rusiei în Ucraina.

NATO și premierul Poloniei, Donald Tusk, au atenționat că riscul unei „intervenții militare directe” a Rusiei în Ucraina a crescut, după ce Moscova a concentrat din nou trupe și tehnică de luptă la granița estică a Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Apărare și Securitate Națională din Ucraina, Andri Lițenko, a anunțat că "partea rusă își pregătește activ noi poziții din care să tragă cu rachete pe teritoriul ucrainean. Astfel, în satul Strativa din regiunea Briansk (la cinci kilometri de granița cu Ucraina, în dreptul regiunii Cernigau), într-o zonă împădurită, pozițiile au fost ocupate de 17 lansatoare de rachete Grad". Oficialul ucrainean a afirmat, de asemenea, că Rusia a plasat vehicule de luptă în regiunea Belgorod, la 15 kilometri de frontiera cu Ucraina.

“Stare de alarmă” în Transnistria

Potrivit Deutsche Welle, care citează agenția transnistreană de știri tiras.ru, în noaptea de 6 spre 7 august, în unitățile așa-zisului minister al apărării al autoproclamatei republici moldovenești nistrene (Transnistria) “a fost ordonată stare de alarmă”.

Agenția transnistreană mai menționează că aceste acțiuni au fost sincronizate cu alte structuri de forță. Mai mult, agenția, care face trimitere la surse din conducerea armatei transnistrene, anunță data de 26 august ca “zi de începere a ostilităților”.

Miercuri, 6 august, KGB-ul de la Tiraspol (comitetul de securitate al Transnistriei) a publicat pe site-ul său un comunicat în care încearcă să justifice eventualul atac asupra Ucrainei: „Naţionalişti ucraineni, deghizaţi în militari transnistreni, ar pregăti provocări la frontiera cu ţara vecină”. Șeful serviciului de presă al comitetului de securitate de la Tiraspol, Alexandr Dornea, a făcut unele precizări: „Un grup de naţionalişti ucraineni, înarmaţi şi îmbrăcaţi în uniforme ale soldaţilor regiunii transnistrene, intenţionează să atace posturile de grăniceri din Ucraina. Iar, în rezultat, ar putea începe un conflict militar între regiunea transnistreană şi Ucraina”.

Reacţia Moldovei şi Ucrainei


Ambasadorul Ucrainei în Moldova, Serghei Pirojkov, susţine că anunţul făcut de administrația separatistă de la Tiraspol reprezintă “o dezinformare”. „Este absurd să vorbeşti despre un atac armat sau provocări din partea Ucrainei asupra regiunii separatiste. Prin acest mesaj se urmăreşte instaurarea panicii în rândul locuitorilor din zona de frontieră cu scopul de a destabiliza situaţia din regiune”, a menționat ambasadorul Pirojkov.

Și autorităţile de la Chișinău susțin că anunţul securităţii de la Tiraspol este destinat mai degrabă populaţiei din stânga Nistrului: „Mesajul este direcţionat, prin ricoșeu, spre populaţia din regiunea transnistreană cu scopul tensionării atmosferei… Liderii separatiști vor să sperie locuitorii din regiune ca să distragă atenţia de la problemele economice care sunt în regiune”, a spus şeful Biroului pentru Reintegrare din Guvernul de la Chișinău, George Bălan.

Citeşte mai mult aici



×