x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO Dezastru în Japonia: Inundatiile au ucis 141 de oameni!

VIDEO Dezastru în Japonia: Inundatiile au ucis 141 de oameni!

10 Iul 2018   •   08:34
VIDEO Dezastru în Japonia: Inundatiile au ucis 141 de oameni!

Echipele de intervenţie au continuat, marţi, operatiunile de căutare şi salvare a supravieţuitorilor ploilor torentiale si inundatiile care au afectat vestul Japoniei, provocand moartea a 141 de persoane, însă şansele de a mai gasi oameni in viata in molozul şi pământul uscat după ravagiile făcute de intemperii sunt reduse.    

Sunt cel putin zece locuitori despre care nu se stie nimic, a anuntat Yoshihide Suga, purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, desi numarul disparutilor publicat de presa este mult mai mare. "Cei 75.000 de poliţişti, pompieri, soldaţi din Forţele de autoapărare şi Garda de Coastă fac tot ce pot pentru a ajuta victimele'', a asigurat Suga. 

Căutările şi lucrarile de curăţare a zonei afectate se desfăşoară sub un soare arzător, la temperaturi de 35 de grade la umbră. 'Vvreme însorită va dura încă cel puţin o săptămână", a avertizat purtătorul de cuvânt, atragand atentia asupra pericolului de insolaţie, dar si de de producere a unor noi alunecări de teren. 

Ploile fără precedent înregistrate de vineri până duminică au provocat inundaţii dezastruoase şi alunecări de teren care i-au surprins pe mulţi locuitori în ciuda recomandărilor de evacuare emise de autorităţi, valabile pentru milioane de persoane. În Kurashiki, în cartierul Mabi, înconjurat de câteva râuri şi în care o zonă importantă a fost inundată, apele s-au retras lăsând în urmă un strat de mal. 

"M-am căsătorit aici şi am construit această casă la doi ani după nunta, aici ne-am crescut fiii, acum adulţi, totul este încărcat cu atâtea amintiri", a declarat Fumiko Inokuchi, în vârstă de 61 de ani, mamă a trei copii. "Am vazut cum casa intra sub apă şi nu am putut face nimic, absolut nimic, m-am simţit neajutorată", a adăugat ea cu lacrimi în ochi. 

''În Mabi vom continua căutările cu personalul din Forţele de autoapărare, vom verifica una câte una fiecare casă pentru a ne asigura că nu există oameni blocaţi'', a explicat un oficial al prefecturii Okayama. "De asemenea, oferim băi calde şi distribuim apă. Ştim că este o luptă contra cronometru şi facem toate eforturile posibile", a spus el. 

În oraşul Kurashiki (483.000 locuitori), 8.900 de case au rămas fără apă curentă, o problemă care afectează în total peste 200.000 de locuinţe din zona de vest afectată de consecinţele tragice ale ploilor torenţiale. În zonele în care clădirile mărginesc versanţii munţilor, cartiere întregi au fost acoperite cu noroi în urma alunecărilor de teren. 

Recorduri pluviometrice au fost înregistrate în 72 de ore în 118 puncte de observaţie din cincisprezece prefecturi. Circa 70% din teritoriul Japoniei este constituit din munţi şi dealuri, iar numeroase clădiri sunt construite pe pante abrupte sau în regiuni inundabile. 

Premierul Shinzo Abe ''a decis să anuleze un turneu planificat începând de miercuri în Belgia, Franţa, Arabia Saudită şi Egipt'' pentru a se concentra asupra ''operaţiunilor de salvare a victimelor şi asupra reconstrucţiei'', a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului în cadrul unei conferinţe de presă.Este vorba despre una dintre cele mai grave catastrofe de acest tip înregistrate în ultimii ani în Japonia. AGERPRES

Drama

×