x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezbatere furtunoasă în PE privind problema romilor. Reding spune că e jenată de ce a auzit

Dezbatere furtunoasă în PE privind problema romilor. Reding spune că e jenată de ce a auzit

de Mediafax    |    09 Oct 2013   •   19:20
Dezbatere furtunoasă în PE privind problema romilor. Reding spune că e jenată de ce a auzit

Europarlamentarii au dezbătut, miercuri, la Strasbourg, problema romilor, fără a ajunge la nicio concluzie, iar comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding, a declarat la final că îi este ruşine că a asistat la o astfel de discuţie.

Eurodeputatul ungar Livia Jaroka, de origine romă, a criticat numărul tot mai mare de "declaraţii antirome" în UE. Ea a arătat cu degetul spre "democraţiile vestice care au dovedit că nu sunt cu nimic mai bune decât cele din est, întrucât i-au expulzat" pe cetăţenii de această etnie care au devenit "o povară aruncată de la unii la alţii".

Helene Flautre (Verzi/Alianţa Liberă Europeană) i-a cerut comisarului Reding mai multă fermitate atunci când apar discriminări ale romilor în diferite ţări europene.

Britanicul Timothy Kirkhope (Conservatorii şi Extremiştii Europeni) a precizat că Germania se confruntă cu "probleme mari după ce sate întregi s-au mutat din România la Berlin".

"Când nu există o presiune pentru a se integra, atunci apare o problemă", a mai spus Kirkhope.

Pe de altă parte, bulgarul Dimitar Stoyanov a lansat acuzaţii grave la adresa Franţei, care a ales "metoda uşoară" de a rezolva problema romilor: deportarea. Europarlamentarul bulgar le-a reproşat francezilor că nu-i ascultă pe est-europeni pe acest subiect, din cauza "unor complexe de superioritate".

Mikael Gustafsson, de la Stânga Europeană Unită, a punctat faptul că, în pofida legislaţiei existente, autorităţile şi ţările europene se poartă "urât" cu romii. "Este o ruşine pentru Europa, o întreagă minoritate este tratată ca un grup criminal, este deportată şi mutată cu forţa dintr-o parte în alta", a precizat Gustafsson.

Paul Nuttall (Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei) a povestit că a vizitat un sat de romi din Bulgaria, a căror sărăcie este "mai cumplită decât în Africa Subsahariană". Totodată, el a reamintit faptul că mulţi romi din România şi Bulgaria "se vor îndrepta de anul viitor spre Marea Britanie". "Şi ştiţi că unii îşi forţează copiii să muncească. Iar Guvernul de la Londra nu va putea face nimic din cauza legislaţiei europene", a spus Nuttall.

În replică, europarlamentarul român Corina Creţu a subliniat că de la 1 ianuarie 2014 toate statele membre sunt obligate "să ridice restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari".

Europarlamentarul PSD a declarat că expulzarea romilor în ţările de origine nu este o soluţie şi a punctat faptul că Franţa "a primit de opt ori mai multe fonduri decât România pentru incluziunea socială a romilor" în exerciţiul bugetar 2007-2013.

"Nu serveşte nimănui să-i demonizeze nici pe romi, nici pe ţările din care provin. Este datoria noastră să-i ajutăm pe aceşti oameni", a mai spus Corina Creţu.

Paul Nuttall i-a replicat că, în prezent, 22% din tinerii din Marea Britanie nu au un loc de muncă. "Şi ce facem, deschidem graniţele pentru milioane de persoane care ne vor invada piaţa muncii. Nu e vorba de rasism, e vorba de economie", a declarat Nuttall, vicepreşedinte al UKIP, partid de extremă dreapta.

Sylvie Guillaume (S&D) a acuzat Franţa că a preferat "o abordare politicianistă" şi că a legat problema de aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Stanimir Ilchev (ALDE) le-a cerut europenilor să-i asculte mai mult pe români, bulgari, slovaci sau cehi, întrucât din aceste ţări vin cei mai mulţi romi. Europarlamentarul bulgar a mai spus că trebuie "sporit simţul de răspundere al conducătorilor comunităţii rome" şi trebuie abordată "atitudinea romilor faţă de educaţie". Pe de altă parte, Ilchev a evocat creşterea demografică în rândul acestei etnii.

Cristian Preda a reclamat faptul că minoritatea romă nu are "o reprezentare politică, nu are o voce", de aceea se simte "marginalizată şi uitată" şi "permite altora să spună tot felul de prostii despre cetăţenii romi".

Europarlamentarul PDL s-a declarat surprins de "Antanta socialiştilor francezi şi a celor de la Bucureşti privind vocaţia romilor de a reveni acasă".

Finalul dezbaterii i-a aparţinut comisarului pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, Viviane Reding, care a criticat dur atitudinea europarlamentarilor faţă de această minoritate.

"Romii sunt fiinţe umane, dar se pare că nu toţi din această incintă sunt de acord cu acest lucru. Au aceleaşi drepturi şi obligaţii ca noi", a spus Reding, adăugând că europenii trebuie să-i ajute pe romi pentru a-şi rezolva problemele. În acest sens, Reding a pledat pentru un mai mare accent pus pe banii din fondurile sociale.

Totodată, Viviane Reding a cerut statelor membre şi cetăţenilor să nu confunde migraţia cu libertatea de circulaţie. "Nu ai doar dreptul de a te instala într-o ţară, ci ai şi obligaţia de a nu reprezenta o povară pentru sistemul social al ţării respective, de a-i respecta legile", a spus comisarul european.

Pe de altă parte, Reding a respins afirmaţiile unor oficiali europeni privind afluxul mare de cetăţeni din ţările est-europene şi a susţinut că "nici după 1 ianuarie 2014 nu vom asista la o invazie".

"Mi-e ruşine că am participat la această sesiune plenară", a conchis Viviane Reding. 

×