x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezvăluiri despre Margaret Thatcher: Fostul premier britanic a folosit lucruri personale la amenajarea reşedinţei guvernamentale pentru a economisi bani publici

Dezvăluiri despre Margaret Thatcher: Fostul premier britanic a folosit lucruri personale la amenajarea reşedinţei guvernamentale pentru a economisi bani publici

30 Dec 2011   •   14:29
Dezvăluiri despre Margaret Thatcher: Fostul premier britanic a folosit lucruri personale la amenajarea reşedinţei guvernamentale pentru a economisi bani publici

Fostul premier britanic Margaret Thatcher s-a dovedit foarte economa atunci cand s-a mutat la Downing Street in 1971, folosindu-si lucrurile personale pentru amenajarea resedintei guvernamentale, potrivit unor documente de arhiva publicate vineri.In momentul in care s-a mutat la Downing Street in 1979, valoarea totala a lucrarilor de renovare a fost evaluata la 1.836 de lire sterline. Aceasta suma includea, intre altele, 19 lire sterline pentru o masa de calcat, 464 de lire sterline pentru inlocuirea lenjeriilor si pernelor si 209 lire sterline pentru vesela.
Aceasta suma este "incredibil de crezut" , a apreciat un asistent al premierului intr-o nota. "Absolut", i-a raspuns Thatcher. "Pot sa imi folosesc lucrurile personale si propria vesela. Voi plati pentru masa de calcat si alte lucruri. Avem suficiente lenjerii pentru o singura camera pe care o folosim" , a adaugat ea in aceasta nota semnata cu initialele MT.Pe de alta parte, potrivit acelorasi documente de arhiva, anturajul "Doamnei de Fier" a supravegheat, in timpul unui dejun franco-britanic din 1981, ca premierul sa stea "cat mai departe posibil" de un ministru francez comunist.
Acest dejun de lucru, la care au participat in principal presedintele francez François Mitterrand, ministrul transporturilor, comunistul Charles Fiterman, si Thatcher, a fost organizat la Downing Street in septembrie 1981, la cateva luni de la intrarea comunistilor in Guvernul francez.
"Problema subiectelor sensibile nu este imposibil de depasit", potrivit unei note interne britanice din 3 septembrie 1981. "Am putea de exemplu sa il asezam pe Domnul Fiterman cat mai departe posibil de premierul (britanic) si de presedintele Mitterrand".
Aceasta propunere de asezare la masa a fost respectata desi Fiterman era cel mai important membru al delegatiei ce il insotea pe Mitterand si in timp ce urma sa fie dezbatut proiectul privind tunelul pe sub Canalul Manecii (Mediafax).

×