x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezvăluiri: Voronin a încercat să vândă armament gherilelor cecene

Dezvăluiri: Voronin a încercat să vândă armament gherilelor cecene

de Vitalie Calugareanu    |    24 Noi 2009   •   00:00

Fostul ministru moldovean al Securităţii, Valeriu Pasat, a ieşit în faţa presei şi a dezvăluit motivele pentru care urma să fie lichidat în puşcărie la comanda ex-preşedintelui Vladimir Voronin, care a încercat să vândă arme gherilelor cecene. Pasat a spus că a scăpat cu viaţă graţie intervenţiei rapide a autorităţilor Federaţiei Ruse şi a unor diplomaţi americani.



Ex-ministrul moldovean al Securităţii, Valeriu Pasat, a fost arestat pe aeroportul internaţional Chişinău la 11 martie 2005 şi a fost eliberat, surprinzător, la 10 iulie 2007, după o întâlnire a lui Vladimir Voronin cu premierul rus, Vladimir Putin. În 2006, Pasat fusese condamnat la zece ani de puşcărie pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, fiind acuzat de vânzarea unor avioane de luptă MIG-29 din dotarea Armatei Naţionale. După ce a fost eliberat, Pasat a părăsit în mai puţin de o oră Republica Moldova. Pasat spune că asupra acestei condiţii a insistat Voronin la întâlnirea cu Putin: "Atunci au fost puse două condiţii foarte drastice - când am fost eliberat la indicaţia lui Vladimir Voronin, nu a judecătorilor de la Curtea de Apel. Unu: de a părăsi urgent ţara... Doi: de a mă dezice de cetăţenia Republicii Moldova", a relatat Pasat.

KOMPRIMAT

El susţine că a intrat în dizgraţia lui Voronin atunci când a refuzat să fabrice dosare împotriva unor persoane influente din anturajul liderului comunist cum ar fi Dmitri Todoroglo, Vadim Mişin, Vladimir Ţurcan şi preşedintele Curţii de Conturi, Ala Popescu: "Am refuzat de a aduna «komprimat» împotriva celor din Partidul Comuniştilor, împotriva celor care l-au adus la putere pe Vladimir Voronin. Mai târziu oamenii aceştia urmau să fie şantajaţi pe parcursul celor opt ani de guvernare comunistă".

STINGHER
Al doilea motiv pentru care Voronin şi-ar fi dorit lichidarea lui Pasat a fost zădărnicirea de către acesta a unei tentative a familiei prezidenţiale de a vinde gherilelor cecene un lot de armament din dotarea Armatei Naţionale: "A încercat să vândă ilegal din arsenalul Armatei Naţionale un lot de armament - un fel de... în limba rusă se numesc «Stingher», pentru doborârea apartelor de zbor. Ulterior, când ne-am clarificat, ne-am înspăimântat - urmau să ajungă la gherilele din Cecenia", a spus Pasat. Potrivit lui, Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova primise informaţia că cineva încearcă să vândă armament fără să existe vreo decizie a Guvernului în acest sens. Era implicat un ministru adjunct al Apărării, responsabil de educaţie patriotică, pe care ministrul Apărării de atunci, Victor Gaiciuc, l-a chemat noaptea şi l-a pus să semneze un document despre care ştiau trei oameni: comandantul suprem, ministrul Apărării şi cel care urma să semneze. "Noi nici nu am mai putut raporta preşedintelui ţării că am depistat o schemă în care era implicat însuşi Vladimir Voronin", a arătat Valeriu Pasat.

CUCIURGAN
Al treilea caz dezvăluit de fostul şef al Securităţii moldoveneşti este legat de modul cum familia Voronin a încercat să intre în posesia Centralei Electrice de la Cuciurgan situată în partea stângă a Nistrului. "Sau trebuia să aleg o altă variantă: ca această privatizare să fie făcută în numele tatălui (Vladimir Voronin - n.n.), al fiului (Oleg Voronin, fiul - n.n.) şi al unui «sfânt duh» de la Odesa pe nume Eduard Goldinberg."

ILAŞCU

Pasat a declarat că Voronin ar fi pus la cale şi un plan, în urma căruia Ilie Ilaşcu urma să fie asasinat în Transnistria în timpul unei operaţiuni de salvare a camarazilor săi din închisoarea de la Hlinaia. "SIS mi-a raportat că unul din locţiitorii mei are contact foarte des cu Ilie Ilaşcu. Anume acest locţiitor avea menirea de a-i insufla lui Ilaşcu faptul că el trebuie să fie omul care să-şi elibereze camarazii. Ilaşcu trebuia să fie înarmat cu armament de producţie românească, urma să fie trecut pe malul stâng al Nistrului şi, chipurile, trebuia (locţiitorul directorului SIS, Valeriu Pasat - n.n.) să-l ajute să-şi elibereze camarazii (Tudor Petrov-Popa, Alexandru Leşco şi Andrei Ivanţoc - n.n.). Scopul era însă altul: Ilaşcu trebuia să fie omorât pe teritoriul Transnistriei", a menţionat Pasat.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova a declarat că Vladimir Voronin nu vrea să comenteze declaraţiile lui Valeriu Pasat. Deputatul comunist Grigorii Petrenko a reconfirmat acest lucru: "Noi nu vom comenta declaraţiile domnului Pasat. Asta-i tot!".

×
Subiecte în articol: externe