x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Diaconescu a acţionat la indicaţiile lui Băsescu”

„Diaconescu a acţionat la indicaţiile lui Băsescu”

de Istvan Deak    |    29 Feb 2012   •   21:00
„Diaconescu a acţionat la indicaţiile lui Băsescu”

Presa straina subliniaza stupefactia crea­ta de decizia romaneasca, iar co­ti­dianul german Frankfurter Allge­mei­ne Zeitung (FAZ) plu­sea­za: '«Serbia a indeplinit criteriile so­li­citate, astfel ca Europa trebuie sa se tina de cuvant», a tunat ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle', noteaza jurnalistii germani, care se intreaba daca nu cumva decizia lui Cristian Diaconescu i-a apartinut de fapt presedintelui Traian Basescu.

'Ce anume solicita Romania ramane neclar chiar si pentru restul participantilor. S-a creat impresia ca ministrul de Externe a actionat la indicatiile lui Basescu, care se afla intr-o situatie dificila pe plan intern dupa debarcarea Guvernului Boc. Se presupune ca Basescu a incercat sa isi arate puterea prin politica externa. Nu este clar daca Romania a dorit sa foloseasca tema discutata drept levier pentru a obtine aderarea la spatiul Schengen. Cuvantul Schengen nu a fost rostit pe parcursul discutiilor', au concluzionat jurnalistii de la FAZ.

Sudwest Presse scria, la randul sau: 'Doar Romania franeaza. Mi­nistrul de Externe al Romaniei a socat asistenta cu o grija exagerata pentru minoritatea vlaha din Serbia. Romania solicita Serbiei ca vlahii sa fie recunoscuti drept romani'.

In Ungaria, Nepszava scrie: 'Serbia a primit o palma de la cine se astepta mai putin: Romania, care nici acum nu recunoaste Kosovo. Insa nu asta a fost problema Romaniei, ci minoritatea vlaha din Serbia. Blocajul Romaniei a creat o uriasa nemultumire in randul ministrilor de Externe din UE. «Este incredibil cum unele tari nu au habar de spiritul european si isi urmaresc doar propriile interese», a scris ministrul de Externe al Suediei, Carl Bildt, pe contul sau de Twitter. «Miza in acest moment este credibilitatea Uniunii», a punctat ministrul de Externe al Austriei, Martin Spindelegger. Se pare ca interventia Comisiei Europene, care a dat asigurari ca va veghea asupra respectarii drepturilor minoritatii vlahe din Serbia, a detensionat situatia, Romania dandu-si acordul de principiu'.

Nepszabadsag: Cotidianul ungar sustine ca au fost si diplomati care au salutat partial demersul Romaniei. Printre acestia s-a aflat si seful delegatiei ungare, secretarul de stat Gyori Eniko, care a subliniat importanta faptului ca in sfarsit Uniunea a luat in calcul un document cu privire la respectarea si inlesnirea drepturilor minoritatilor nationale.

Din Austria, Die Presse scrie ca 'secretarul de stat austriac, Wolfgang Waldner, s-a declarat contrariat de pozitia Bucurestiului. Delegatia romana nici macar nu a cerut sa se discute in detaliu masurile de im­bu­na­tatire a drepturilor minoritatilor vlahe din Serbia. Atitudinea Ro­ma­niei ne-a surprins pe toti. Noi am crezut ca e o situatie usor rezolvabila, insa se pare ca Romania mai vrea o runda de discutii.

In fine, Wirtschaftsblatt noteaza, la randu-i, ca Romania a dus la un razboi al nervilor prin blocajul insistent pe care l-a pus Serbiei. 'Daca era dupa noi, aveam de astazi o decizie finala. Politica interna a Romaniei a controlat deciziile delegatiei romane', au precizat mai multi ministri de Externe prezenti la reuniunea de marti.

WienerZeitung: 'O Romanie dezamagita'
'Nimeni nu a avut curajul sa vorbeasca despre adevaratul motiv care a impins Romania sa blocheze Serbia. Bucurestiul este profund dezamagit ca tari precum Olanda, Finlanda sau Germania blocheaza constant aderarea Romaniei la spatiul Schengen, pe motiv ca nu s-au facut progrese semnificative in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, in schimb sustin cu inversunare aderarea Serbiei la UE'.

×