x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Diaspora - Biserica renascuta de romani

Diaspora - Biserica renascuta de romani

de Anca Alexe    |    13 Ian 2006   •   00:00
Diaspora - Biserica renascuta de romani

La 20 de kilometri de Roma, intre Via Nomentana si Via Salaria, o biserica, deocamdata fara nume si pentru un timp abandonata, a fost readusa la viata datorita unor romani din regiune.

Comunitatea de romani din Monterotondo este mica. Cu toate acestea, in urma cu ceva timp, aproximativ 100 de romani s-au gandit sa renasca o structura abandonata din zona Monterotondo si sa o transforme intr-un locas de rugaciune. Biserica fusese partial ridicata in 1867, in timpul luptelor garibaldiene pentru Unirea Italiei.

LOC PARASIT. Mai tarziu, constructia a devenit un teatru, iar mai apoi cinematograf. Parintele Petre Bogdan a transformat cladirea vechiului cinematograf in aceasta biserica in care, de aproximativ sase luni, isi oficiaza slujba ortodoxa comunitatea de romani.

Potrivit portalului Stranieri in Italia, micuta comunitate de romani din zona a sarbatorit zilele trecute ridicarea acestui nou locas, ocazie pentru care parintele Bogdan a oficiat slujba in limba italiana.

"Am invitat si primarul, si alti functionari comunali. A fost aproape o sarbatoare italo-romana. Speram ca aceasta initiativa ne va aduce sprijin, ne va face sa ramanem aici si, cel mai important, ii va ajuta pe romani sa devina mai uniti. Deocamdata este o problema legata de cadastru si nu se stie exact cui ii apartine de fapt si de drept acest imobil", a declarat parintele. El a mai adaugat ca a fost cerut acordul preotului paroh, dar ca nu a existat o autorizatie din partea Comunei. "Am adus aici un altar, icoanele si bancutele pentru rugaciune. Aceasta biserica nu are nici macar un nume. Era un loc parasit si tris, iar noi l-am pus din nou pe picioare", marturiseste parintele Bogdan.

TABARA ROMANILOR. Biserica din Monterotondo este primul locas de cult "al romanilor". Majoritatea celor care au ales aceasta regiune sustine ca a facut-o "pentru a evita aglomeratia urbana". In ultimii 20 de ani, comunitatile de romani s-au constituit in zona marilor orase, precum Roma, Milano, Torino, Bari, Verona, Florenta. Potrivit publicatiei italiene Il Messagero, mare parte din romanii care vin in Monterotondo lucreaza in agricultura. La Via Nomentana exista chiar o tabara formata din aproximativ 180 de romani de etnie rroma.

"Refugiatii din aceasta tabara provin din cei evacuati din taberele abuzive de la Muratella, Magliana, Due Torri sau Salone, care au dovedit ca vor sa se integreze in societatea italiana. Anul acesta le-am adus alimente in valoare de aproximativ 2.500 de euro. Am constatat ca aceia care locuiesc in aceasta tabara se comporta bine si demonstreaza ca sunt

OAMENI DE ISPRAVA. Multi dintre ei muncesc, unii chiar la viitoarea locatie a taberei, din Via Salone, unde se construiesc case din prefabricate de lemn", a declarat locotenentul Aldo Mulas, cel care se ocupa de taberele de romani din Roma. La randul lor, reprezentantii Asociatiei Romanilor din Italia au precizat ca "au ramas cu o impresie foarte placuta despre comunitatea rromilor din Romania de aici. Putem spune ca sunt tratati exceptional. N-am mai vazut asa ceva. Sunt multi romani care nu au aceste conditii de trai".

Conationalii nostri din Monterotondo nu se plang. Faptul ca vor avea un locas de cult este un motiv in plus de bucurie. Muncesc aici, castiga 1.000 de euro pe luna, au curent, baie si apa calda in fiecare zi de la 5 la 8. Cu ajutorul Primariei au reusit sa-si organizeze o viata normala.

SPRIJIN
"Inaltarea bisericii a fost aproape o sarbatoare italo-romana. Speram ca aceasta initiativa ne va aduce sprijin, ne va face sa ramanem aici si, cel mai important, ii va ajuta pe romani sa devina mai uniti. Am adus aici un altar, icoanele si bancutele pentru rugaciune. Biserica nu are deocamdata nume"
parintele Bogdan
×
Subiecte în articol: diaspora romani biserica