x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Diaspora - Congresul sperantelor si al specialistilor

Diaspora - Congresul sperantelor si al specialistilor

de Costin Anghel    |    09 Feb 2006   •   00:00
Diaspora - Congresul sperantelor si al specialistilor

La Palais de Luxembourg, in Paris, va avea loc cea mai mare adunare independenta a romanilor din strainatate organizata de Centreurope.org si Celidea. Cel de-al III-lea Congres al Romanilor cu Studii Superioare din Franta va avea loc la 10 februarie si isi propune sa adune la un loc romani din cat mai multe tari ale lumii.

Congresul romanilor cu studii superioare din Franta s-a nascut la initiativa lui Florin Paun, unul din primii romani care a studiat la Ecole Polytechnique de Paris (scoala liderilor francezi). El obisnuia sa-i ajute pe romanii, si mai ales studentii, pe care ii intalnea intamplator si care se plangeau de imaginea Romaniei in Franta si impactul acestei probleme asupra sansei de a fi angajati intr-un post echivalent studiilor lor. Alaturi de jumatatea sa, Florin Paun isi dedica de circa cinci ani timpul liber si vacantele crearii unei retele independente de romani, care sa sprijine actiunile ce vizeaza ameliorarea imaginii Romaniei in strainatate.

PARTICIPANTI. Participantii la aceasta intrunire vin atat de pe bancile facultatilor franceze, si nu numai, cat si din birourile pe usa carora scrie "President", al unor banci si companii franceze de renume mondial. Primul Congres al cadrelor romane din Franta a avut loc in martie 2004 la Casa Unesco din Paris. Invitatii speciali au fost Simon Anholt, gurul brandingului de tara, si Domminique Struss Kahn, lider politic de stanga.

Cea de-a doua editie s-a desfasurat in februarie 2005 la Issy les Moulineaux, "un fel de Sillcon Valley al Iles de France", dupa cum declara Ingrid Vaileanu, directorul Congresului. Al doilea Congres l-a avut ca invitat de onoare pe deputatul Andre Santini , primar al Issy les Moulineaux. "In cadrul celor doua congrese, 350 de profesionisti si studenti romani au avut ocazia sa discute direct cu lideri ai companiilor franceze care au nevoie de angajati competenti", afirma directorul evenimentului.

PRILEJ. Congresul este o buna ocazie pentru schimburi, demonstratii si promovarea imaginii Romaniei

DISCUTII. La Congresul din 2006, organizat la Palais de Luxembourg, in Paris, in colaborare cu Grupul de Prietenie Franta-Romania, din cadrul Senatului Francez, sub inaltul patronaj al senatorului Henri Revol, presedintele grupului de prietenie, la data de 10 februarie, sunt asteptati reprezentantii romanilor din Canada, Marea Britanie, Spania, Olanda, Belgia si Statele Unite. In cadrul manifestarii vor avea loc discutii intre reprezentantii unor companii franceze, studenti si absolventi ai facultatilor franceze, oameni politici francezi (romanii nu au confirmat).

REALIZARI. Organizatorii sunt mandri de faptul ca, in urma celor doua editii ale Congresului, 80 de tineri romani au fost recrutati de companiile franceze participante la eveniment. O alta reusita a acestor congrese poate fi considerata Scrisoarea Deschisa adresata de tinerii specialisti romani din Franta Guvernului roman prin care propuneau cateva proiecte menite sa sprijine interesele tinerilor si investitorilor din Romania: crearea unui sistem organizat de stagii platite in intreprinderi pentru studenti, crearea unor centre de competenta pentru a atrage birourile de studii internationale, implicarea Diasporei romane in promovarea unei imagini mai bune a Romaniei in strainatate etc. "Contextul este ideal pentru ca romanii pregatiti in marile scoli franceze sa contribuie la promovarea unei imagini pozitive a Romaniei, in capitala europeana evaluandu-se la adevarata lor valoare in functii cu responsabilitate in cadrul marilor grupuri multinationale", a declarat Florin Paun, doctor inginer in Aerospatiale la Paris.

PROMISIUNI
"Romania are nevoie de profesionisti bine pregatiti. Contam pe tineri si suntem gata sa primim in cadrul nostru pe tinerii romani licentiati ai marilor scoli franceze care decid sa se intoarca in Romania"
Patrick Gelin
presedinte director general al BRD Societe Generale

×
Subiecte în articol: diaspora romani franceze