x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Diaspora, fata in fata cu politicienii romani

Diaspora, fata in fata cu politicienii romani

22 Iul 2004   •   00:00

Politicienii au vorbit la Izvorul Muresului, in cadrul celei de-a VII-a editii a Universitatii de Vara pentru Romanii de pretutindeni, despre importanta solidaritatii cu romanii de pretutindeni si despre ajutorul pe care statul roman trebuie sa il acorde acestora. Reprezentantii diaspora romanesti s-au aratat sceptici.

COSTIN ANGHEL, ANA-MARIA LUCA

O politica nationala care sa uneasca partidele politice, Biserica si societatea civila in efortul de sprijinire a romanilor de peste hotare pentru pastrarea identitatii, a limbii si a culturii lor. A fost mesajul si promisiunea pe care le-au transmis politicienii, indiferent de orientare politica, reprezentantilor comunitatilor de romani de pretutindeni prezenti la intrunirea de la Izvorul Muresului. "Romanii de pretutindeni" au reprosat politicienilor ca nici una din sugestiile notate la intalnirile din anii trecuti nu se regaseste in programele politice ale partidelor.

Participantii, romani din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia-Muntenegru, Bulgaria, Australia, Italia si Germania, au mai reclamat ca, din pacate, romanii din afara granitelor Romaniei revin in atentia politicienilor la aniversari si in campanii electorale. Cei mai multi dintre cei prezenti au exprimat nevoia unor strategii nationale pentru pastrarea unei legaturi permanente cu diaspora. Dar strategii care sa nu fie afectate de schimbarile de guvernare.

PROMISIUNI DE LEGISLATIE. Liderul Partidului Social Democrat, Valer Dorneanu, le-a vorbit romanilor prezenti despre nevoia unei strategii nationale in ceea ce priveste relatia cu romanii din diaspora si despre un proiect de lege pe care Guvernul il va lectura cu prima ocazie. El a transmis celor prezenti si mesajul premierului Adrian Nastase, care a promis ca, in viitor, concluziile lucrarilor Universitatii de Vara de la Izvorul Muresului se vor regasi in proiecte concrete, astfel incat limba, religia, traditiile si identitatea romanilor sa fie pastrate peste hotare.

Presedintele PNL, Theodor Stolojan, a spus si el ca cetatenii din Romania au datoria de a face tot ceea ce depinde de ei pentru pastrarea identitatii etnice, spirituale si religioase a romanilor de pretutindeni. Proiectul de lege privind diaspora romaneasca a intervenit si in discursul sau. El a facut referire si la faptul ca partidul sau a introdus un proiect de lege pentru sprijinul romanilor din afara granitelor tarii, dar ca nu a fost acceptat. Stolojan a declarat ca Biserica Ortodoxa are un rol esential in acest sens pentru ca "este un liant puternic al romanilor de pretutindeni cu cei din tara". Deputatul PNL Mona Musca a avut un mesaj asemanator. Ea este de parere ca relatia Romania - romanii de pretutindeni ar trebui complet depolitizata. "Acest lucru se poate face daca ea revine, in mare parte, Bisericii, pe de o parte, si societatii civile, pe de alta parte, si ma refer la societatea civila organizata", a declarat deputatul.

ASTEPTARILE ROMANILOR. Declaratiile politicienilor nu au fost primite cu bunavointa de reprezentantii romanilor din afara Romaniei. Totusi, unii reprezentanti au pus in discutie rezultatele unor intalniri de acest fel. "Care este eficienta intalnirilor noastre, frumoaselor cuvinte si lacrimilor noastre, pe care noi le plangem aici venind acasa, plangem in poala mamei noastre? Imi pare rau ca pana astazi lucrul acesta nu se pune chiar pe linie de partid, sa va intalniti cu Partidul Liberal din Ucraina. Si PSD din Romania sa se intalneasca si el cu Partidul Social Democrat din Ucraina... pe linie de partid, si sa puna problema romanilor de acolo", a tinut sa spuna politicienilor un roman din Ucraina, Vasile Tarateanu. Discutiile cu politicienii s-au incheiat cu o serie de concluzii: asteptarile romanilor de pretutindeni. Ei vor sa fie reprezentati intr-o structura nationala, sa fie luati in considerare si in afara campaniilor electorale, sa existe o societate civila care sa-i poata reprezenta la nivel global. Ei vor, de asemenea, sa fie consultati in cazul elaborarii unei legislatii care-i priveste direct.

Romanii din Basarabia ar mai fi avut o cerere: cineva trebuie sa controleze modul in care sunt acordate bursele pentru etnicii romani. Pentru ca in Basarabia ele nu se acorda asa cum ar trebui. Cu alte cuvinte, au spus romanii din Republica Moldova, in Romania, la studii pleaca "cine trebuie".

Si ar mai dori romanii din afara Romaniei programe de tabere, autoritati care sa se implice in situatia romanilor din Republica Moldova si care sa aiba un cuvant de spus atunci cand o tara nu respecta un tratat in care este vorba de o comunitate de romani.

UNIVERSITATE DE VARA EDITIA a VII-a

Cea de-a 7-a editie a Universitatii de Vara de la Izvorul Muresului se desfasoara in perioada 19-25 iulie. Tema manifestarii este implicarea comunitatilor romanesti de pretutideni in integrarea europeana. In cadrul lucrarilor desfasurate la Complexul National Sportiv din Izvorul Muresului sunt abordate mai multe subiecte, cum ar fi "Comunitatile romanesti de pretutindeni in programele partidelor politice din Romania", "Implicarea Bisericii Ortodoxe Romane in sprijinirea romanilor de pretutindeni" sau "Aportul comunitatilor romanesti din Occident la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana". La dezbaterile Universitatii de Vara de la Izvorul Muresului sunt invitati sa participe reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, lideri ai partidelor politice, lideri ai asociatiilor romanesti reprezentative.
×