x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Diaspora - Lumea romanilor

Diaspora - Lumea romanilor

de Anca Alexe    |    27 Dec 2005   •   00:00
Diaspora - Lumea romanilor

"Lumeanoastra.com" reprezinta ceea ce sugereaza numele. Site-ul creat de o romanca stabilita in Emiratele Arabe Unite este o lume a tuturor romanilor. A celui din Canada sau Noua Zeelanda.

Cu multi ani in urma Aisha, asa cum este cunoscuta de prieteni, a venit in vacanta in Emiratele Arabe Unite (EAU). I-a placut si a revenit aici. Intre timp, a primit o oferta de lucru ce cu greu putea fi refuzata. S-a indragostit, s-a casatorit si de cativa ani principala ocupatie este sa fie mama. "Ideea site-ului a fost una de moment. Nu am stat sa rumeg ceea ce ar insemna sa-ti dedici o buna parte din timp promovarii sau intretinerii lui.

A fost un moment in care am zis daca nu fac eu un forum, grupul de prietene virtuale se va destrama in timp. Pentru ca multe dintre noi co-municam deja pe alte forumuri. Nu se poate spune insa ca eu ma aflu la conducerea site-ului pentru ca fiecare membru joaca un rol important. Sunt oameni cu idei, ce-si spun bucuriile si necazurile. Fiecare este parte dintr-o lume... lumea noastra", ne spune Aisha.

DORINTELE. Membrii forumului incearca sa formeze un curcubeu. Culori diferite, dar care, separate, nu ar spune mare lucru. Fiecare are un loc, indiferent de culoarea pielii, apartenenta religioasa sau politica. Potrivit romancei, munca nu este foarte usoara. Iti trebuie timp sa poti asculta dorintele membrilor, sa reusesti sa pui la punct pana in cele mai mici detalii partea tehnica, sa-ti gasesti oameni care, la randul lor, sa-si dedice timpul forumului.

DEPENDENTI. "Cei care au ales sa devina membri au gasit aici multa veselie, idei trasnite de concursuri, farse haioase, o cafenea deschisa nonstop etc. Cred ca le place. «Lumeanoastra» devine din ce in ce mai incapatoare si, la doar patru luni de la lansare, suntem destul de uniti, ne acceptam cu defecte si calitati, incercam sa ne ajutam si sa ne relaxam seara cu un chat haios. O parte din membri au devenit deja «dependenti» de cafeneaua virtuala, de topicul de presa, de topicul de concursuri... fiecare si-a ales locul unde-i place sa scrie si sunt deja «semnaturi» pe net. I-as recunoaste dintr-o mie dupa stilul postarilor", marturiseste cu bucurie Aisha.

PUNTE. Dupa numai patru luni de la lansare, s-a creat deja o punte de legatura intre romani, pornind din Noua Zeelanda si trecand prin Canada, Austria, Franta, Olanda, Coreea, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Romania, Irlanda, Statele Unite, Japonia, Suedia, Bangladesh, Germania, Italia, Spania si Cipru. "Intre membri exista o relatie speciala - ne spune Aisha - si incercam sa ne ajutam reciproc atunci cand este nevoie. Sfaturile vin imediat, experientele se impartasesc si se trag concluzii impreuna. Fiind o lume virtuala este usor de inteles dorinta de a-ti pastra anonimatul. Cu toate acestea poti simti ca fiecare are ceva de spus. Dincolo de acel «user name» se afla o persoana reala, cu necazuri si bucurii, cu dileme si solutii, cu bune si rele, cu... ceva de spus, de oferit". Intrebata de planurile de viitor, romanca marturiseste ca, in timp, isi doreste sa adune cel putin un membru activ din fiecare colt al lumii. Asadar, fiecare propunere a membrilor este binevenita. "Am ajuns la stadiul in care am schimbat numere de telefon si cand cineva lipseste doua, trei zile, ne sunam si ne intrebam ce se intampla. Unii membri chiar s-au intalnit. Desi ne desparte o distanta destul de mare, tind sa cred ca, virtual, suntem uniti", adauga Aisha.

"FAMILIE"
In ceea ce priveste comunicarea, aceasta nu a reprezentat o problema, desi cei noi sunt tentati sa fie mai retrasi. Insa Aishei i se pare firesc sa nu dai detalii intime pe un forum care poate fi vizitat de oricine. Multe dintre membre se stiu de pe alte forumuri, iar cei noi se integreaza usor in atmosfera de "familie". "Si cum noi, romanii, suntem deschisi, pot spune ca si cel mai tanar membru (17 ani) se simte bine alaturi de noi. Dimineata, citesc revista presei virtuala, imi beau cafeaua virtuala la cluburi, vad poze de pitici haiosi, «vizitez» o tara si rad cu pofta la mesajele trasnite", zambeste romanca.
×
Subiecte în articol: diaspora