x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Diaspora - Televiziune online

Diaspora - Televiziune online

de Oana Vataselu    |    03 Mar 2006   •   00:00
Diaspora - Televiziune online

O tanara din Franta, de profesie editor video, si-a propus sa implementeze un proiect prin care sa infiinteze un canal de televiziune dedicat romanilor de peste hotare. Conceptul de televiziune de noua generatie va putea fi accesat doar pe internet si va fi gratuit.

Adeline Mahe este de origine frantuzoaica. In prezent, tanara de 26 de ani lucreaza la o firma de telecomunicatii si informatica din Paris. "Am cunoscut Romania in 1991, marturiseste ea pentru Jurnalul National. De atunci vin foarte des aici, cel putin o data pe an". Si pentru ca tara noastra i-a parut un mic paradis si-a propus ca teza de licenta in Etnologie sa fie despre ea.

Initiatorii ineditului proiect nu sunt la prima incercare. Ei au lansat deja un canal pentru senegalezi care poate fi receptionat pe adresa de web www.senegaaltv.com . Si pentru ca in momentul de fata diaspora romana din Franta este apreciata la aproximativ 60.000 de persoane, s-a nascut ideea unui al doilea asemenea canal, de data aceasta pentru... romani.

Viitorul post de televiziune, dedicat in totalitate Romaniei, trebuia sa intruneasca trei conditii. Ulterior, ele au fost transformate in deviza lui: "Postul on-line TV eQoon: television communautaire à la demande sau televiziune comunitara la cerere".

GRATUIT. Promotorii proiectului isi propun astfel sa pastreze legatura intre romanii stabiliti in afara Romaniei, sa faciliteze difuzarea programelor audiovizuale care nu au norocul de a fi transmise la alte televiziuni sau la cele din tara cu transmisii prin satelit, si de a face accesibile orice fel de creatii audiovizuale. Totodata, postul va avea ca scop si informarea periodica a comunitatii de romani despre evenimentele culturale care au legatura cu ei, cu Romania si cu tara in care urmeaza sa locuiasca sau in care locuiesc deja. Un alt aspect inedit este dat de faptul ca acest canal ar putea sa colaboreze si cu diaspora romana aflata in Franta si in Belgia.

SUGESTII SI IDEI. Si pentru ca este o televiziune dedicata Romaniei si romanilor raspanditi prin lume, Adeline Maho spera sa beneficieze de sugestiile si ideile lor. Asadar, cei care sunt interesati de idee si doresc mai multe detalii referitoare la proiect si cei care au inregistrari video sau in curs de realizare de orice fel, videoclip, documentar, reportaj, film, animatie etc., le pot trimite la adelinemahe.@gmail. com. Inregistrarile primite vor putea fi difuzate gratuit pe noul post de televiziune, pentru ca, "vizionarea canalului Eqoon este gratuita. La fel si programul", marturiseste Maho. "Noua televiziune va fi compatibila cu programul Windows si va putea fi urmarita la adresa www.eqoon. com. Tanara isi propune sa inaugureze noul post de televiziune in prima jumatate a lunii martie. Dar acest lucru depinde de materialele trimise de romani. Pentru ca canalul va putea fi accesat doar in momentul in care vor fi adunate suficiente materiale video primite pe adresa redactiei. Primii pasi, in acest sens, au fost facuti deja de romanii din Statele Unite ale Americii, Belgia, Olanda, Franta si Elvetia. Dar pentru ca televiziunea este dedicata Romaniei, Adeline spera ca si cei din tara sa trimita materiale cu imagini din micul paradis descoperit de ea in 1991.

AMINTIRI
"Am cunoscut Romania in 1991, marturiseste ea pentru Jurnalul National. De atunci vin foarte des aici, cel putin o data pe an" - Adeline Mahe, initiatoarea proiectului

PROIECTE
Proiectul Eqoon nu este unic. Romanii care locuiesc in America pot asculta live din 23 ianuarie anul acesta Radio 27. Postul de radio va fi lansat in mod oficial la inceputul lunii martie a acestui an. Pana atunci, Radio 27 va emite non stop sub forma test mode. Primul radio interactiv cu ascultatorii si printre primele radiouri romanesti pe internet a fost Radio Dor De tara, lansat in urma cu patru ani. "Un radio din inimi pentru inimi", asa cum se intituleaza, postul a fost infiintat initial pentru romanii din Marea Britanie.
×
Subiecte în articol: diaspora televiziune