x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dictatorul Saddam, la judecata poporului

Dictatorul Saddam, la judecata poporului

01 Iul 2004   •   00:00

Saddam si 11 acoliti au ajuns in mainile irakienilor. Astazi, el urmeaza sa fie inculpat, iar pana la inceperea procesului, Saddam va ramane tot in mainile americanilor, pentru ca Irakul nu are o inchisoare securizata, potrivita pentru fostul presedinte.

ANCA ALDEA

Fostul presedinte irakian, Saddam Hussein, capturat de americani in decembrie 2003 si tinut, de atunci, intr-o zona securizata din apropierea aeroportului international din capitala, a fost predat ieri noului Guvern interimar. In custodia autoritatilor locale au fost transferati si 11 dintre cei mai apropiati oameni ai "macelarului din Bagdad". Printre oamenii de baza ai fostului presedinte se afla fostul vicepremier, Tariq Aziz, mana dreapta a lui Saddam, fostul sef al programului nuclear, Ali Hassan al-Majid, zis si "Ali cel Chimic", fostul vicepresedinte, Taha Yassin Ramadan.

Capete de acuzare

Astazi, Saddam urmeaza sa compara in fata Tribunalului Special Irakian, format in exclusivitate din judecatori irakieni, care vor decide asupra capetelor de acuzare la care va trebui sa raspunda fostul presedinte. Intre acestea, televiziunea britanica Sky citeaza genocidul si crimele impotriva umanitatii. Procesul lui Saddam, a carui data nu a fost inca anuntata, va fi "just si echitabil", a tinut sa precizeze premierul irakian, Iyad Allaui. "Saddam va incerca sa faca din procesul lui un spectacol politic, asa cum s-a intamplat in cazul fostului presedinte iugoslav, Slobodan Milosevici", a dat asigurari un alt demnitar irakian.

Pedeapsa capitala

Cand fostul presedinte se afla in mainile americanilor, autoritatile de la Bagdad au anuntat ca Saddam este pasibil de pedeapsa cu moartea. Acum, ideea lor a fost confirmata. Ieri, noul Guvern interimar a aprobat reintroducerea pedepsei capitale, scoasa in afara legii, anul trecut, de fortele coalitiei. Daca va fi gasit vinovat de crima impotriva umanitatii, genocid, utilizare de arme chimice, Saddam ar putea ajunge in fata plutonului de executie sau a oricarei alte modalitati prin care justitiarii ii vor lua viata.

Graba americanilor

Pana la punerea pe rol a procesului, "macelarul din Bagdad" va avea de asteptat intr-o inchisoare pazita de fortele armate ale Statelor Unite. Aceasta pentru ca, din cauza bombardamentelor si a spargerilor din partea hotilor, nici una dintre inchisorile irakiene nu este sigura. In consecinta, Saddam va fi in siguranta doar in preajma militarilor americani, care si-au asumat deja rolul de a-l pazi cu strasnicie pe fostul dictator. Interesant este si faptul ca, dupa ce americanii au grabit transferul simbolic al suveranitatii catre noul Guvern interimar de la Bagdad, cu doua zile inainte de data prestabilita, a venit si randul lui Saddam sa ajunga in mainile poporului pe care l-a condus. Chiar in ziua in care ar fi trebuit transferata suveranitatea. In ambele cazuri, Statele Unite si-au pastrat cateva roluri importante, daca nu vitale.

EDITIA a II-a

Ca in 1989, la noi

Nici Guvernul de la Londra nu crede ca Saddam va scapa de pedeapsa capitala, scrie publicatia londoneza The Evening Standard. Premierul Tony Blair s-a opus personal aplicarii acestei pedepse in Irak, dar nu a putut sa faca mai nimic. Surse de incredere din cabinetul britanic, citate de The Evening Standard, sustin insa ca posibila condamnare la moarte si executarea lui Saddam ar fi tocmai ceea ce isi doresc irakienii. "Uneori, oamenii vor sa o rupa definitiv cu trecutul, la fel cum s-a intamplat, de exemplu, in Romania", sunt de parere sursele amintite. Potrivit lor, executarea, in decembrie 1989, a dictatorului Nicolae Ceausescu a fost ceea ce si-a dorit si a hotarat poporul roman. In general, cred expertii de la Londra, uciderea presedintilor dictatori le creeaza apoi acestora o imagine de martiri. (Lavinia Tudoran)
×
Subiecte în articol: externe fostul saddam