x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dictatură: Erdogan ia Istanbulul cu japca

Dictatură: Erdogan ia Istanbulul cu japca

de Şerban Mihăilă    |    08 Mai 2019   •   09:28
Dictatură: Erdogan ia Istanbulul cu japca

„Cine câștigă orașul Istanbul câștigă Turcia”, a declarat, în mai multe rânduri, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan. La scurt timp după ce, în alegerile locale de la sfârșitul lui martie, partidul său a suferit o înfrângere usturătoare, pierzând primăria centrului economic al țării, a devenit clar pentru toată lumea că Erdogan nu se va resemna cu lovitura primită și nu va mai lăsa rezultatul votului popular la voia întâmplării.   

Înalta Comisie Electorală din Turcia a decis, luni, anularea alegerilor locale din Istanbul, câștigate la 31 martie de candidatul comun al mai multor partide de opoziție, Ekrem Imamoglu. Locuitorii orașului vor fi nevoiți să se prezinte din nou la urne pentru a-și alege primarul, la 23 iunie. „Puciul contra votului democratic”, după cum a caracterizat opoziția această decizie, a fost luat la presiunile puternice ale lui Erdogan și ale formațiunii sale politice, Partidul Dreptate și Dezvoltare (AKP), care a pierdut nu doar Istanbulul, ci și capitala Ankara și alte orașe importante, între care și Izmir. Imediat după alegeri, considerate un verdict devastator pentru regimul Erdogan, liderul de la Ankara a început să tune binecunoscuta sa teorie a conspirației, vorbind despre „cercurile întunecate”, „sabotorii economiei” și „elitiștii” care atacă țara și colaborează pentru „a fura voința națiunii”. Anularea alegerilor prezintă însă riscuri majore chiar pentru Erdogan, în condițiile în care mulți membri ai AKP au acceptat deja victoria lui Imamoglu, iar notorietatea acestuia din urmă se extinde rapid și în afara Istanbulului, surpând din interior și mai mult imaginea regimului totalitar de la Ankara.

 În același timp, Parlamentul European a declarat că organizarea unui nou scrutin distruge definitiv credibilitatea existenței unor alegeri democratice în Turcia.

×
Subiecte în articol: recep tayyip erdogan