x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Die Welt, despre România: Disputele politice interne umbresc votul pentru Parlamentul European

Die Welt, despre România: Disputele politice interne umbresc votul pentru Parlamentul European

de Istvan Deak    |    02 Mai 2014   •   17:24
Die Welt, despre România: Disputele politice interne umbresc votul pentru Parlamentul European

În contextul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, cotidianul german Die Welt publică un amplu reportaj despre situaţia politică şi agrară a României, amintind şi de recentele atacuri ale preşedintelui Traian Băsescu la adresa preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, şi a senatorului Gabriela Firea . „Bruxelles-ul este foarte departe pentru mulţi români. Uniunea Europeană n-a ajuns încă în viaţa cotidiană a României, este concluzia inserată în titlul reportajului realizat de jurnalista Sonja Gillert. Reportajul debutează la familia Căţean din localitatea braşoveană Rotbav. Trei fraţi întreţin o fermă de 1100 de oi, 100 de vaci şi 9 cai. Ferma lor a fost vizitată săptămâna trecută şi de comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş. „Agricultura este una dintre cele mai importante ramuri ale economiei din România. Solurile de aici sunt considerate a fi cele mai fertile, iar suprafaţa arabil` de 15 milioane de hectare, cea mai mare din Europa, ar trebui să asigure locuri de muncă pentru 30% din populaţia activă”, subliniază Die Welt. „După pararea mea avem resursele să mărim productivitatea în agricultur` în estul Europei”, comentează Ciolos.

Iluzia Bruxelles

Jurnaliştii germani remarcă faptul că potenţialul într-adevăr există, dar în raport cu suprafaţa existentă, fermele dispun doar de o medie de trei hectare, ceea ce e extrem de puţin în raport cu media din UE. România speră să îşi exploateze potenţialul prin fondurile europene destinate agriculturii. Până în 2020, România poate absorbi 19 miliarde de euro pentru agricultură, cea mai favorizată parte din bugetul UE. „În ciuda acestora şi a altor oportunităţi de stat membru UE, interesul românilor pentru alegerile europarlamentare nu este deosebit de mare. Prezenţa la vot de 27% din 2009 a fost mult sub media europeană de 43%. Chiar dacă un sondaj de opinie din noiembrie arată că peste 50% dintre români au încredere în UE, Bruxelles rămâne departe de realitatea vieţilor lor cotidiene”, scrie Die Welt.

Blocaţi în tranziţie

Doar 19% dintre români consideră că votul lor contează în UE. „Atenţia la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai va fi axată tot pe politica internă. Alegerile europarlamentare sunt văzute precum un test pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie. În ciuda unei creşteri economice, viaţa cotidiană a românilor este marcată de corupţie, sistem sanitar precar, lipsa infrastructurii, şomajul şi emigrarea forţelor de muncă. Ţara este blocată în tranziţie. La asta contribuie şi o Constituţie slabă care lasă loc de interpretări asupra competenţelor şi sarcinilor preşedintelui şi a primului-ministru. Premierul Ponta şi preşedintele popular Traian Băsescu sunt dezbinaţi în lupta pentru putere, în condiţiile în care coaliţia de guvernământ dintre social-democraţi şi naţional-liberali s-a rupt abia in februarie.

În condiţiile actuale, România a absorbit doar o treime din fondurile structurale alocate în perioada 2007-2013, un record negativ. Piedicile birocratice, lipsa know-how-ului şi schimbarea permanentă a personalului sunt câteva dintre motivele evocate de Comisia Europeană. Chiar şi aşa, aceste obstacole pot fi doborâte. Exemplele din domeniul agrar român arată că te poţi conecta la fondurile europene pentru agricultură. Aderarea României abia în 2007 permite o absorbţie a acestor fonduri până în 2015”, mai scrie sursa citată.

Din Rotbav, reportajul germanilor ne duce în Bucureşti. Jurnalista discută cu o arhitectă, revenită în ţară după un semestru de studiu din Toulouse. „Nu vrea să ştie nimic despre alegerile europene. E nemulţumită de candidaţi şi nu e singura”. Die Welt publică şi un sondaj pentru rezultatul alegerilor din România: 41% pentru PSD, urmat de PNL cu 15,9%. „Campania este marcată de declaraţii populiste. Cât de mult influenţează lupta pentru putere alegerile europene este demonstrat de debutul campaniei din 25 aprilie, când preşedintele Băsescu a intervenit în campanie cu critici la adresa lui Martin Schulz, candidatul de vârf al social-democraţilor europeni. Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, l-a acuzat pe Băsescu de încălcarea neutralităţii prezidenţiale.”, scoate în evidenţă Die Welt.

Cotidianul german aminteşte şi de ameninţările preşedintelui Traian Băsescu la adresa senatorului Gabriela Firea. „Ultimul scandal legat de declaraţia lui Băsescu despre un senator socialist a agitat spiritele. El a declarat că membra comisiei de anchetă din parlament, care investighează condiţiile în care fiica lui Băsescu a achiziţionat un teren, ar trebui să facă linişte, altfel s-ar putea ca într-o zi să nu îşi mai găsească soţul acasă. În replică, ea a depus o plângere penală, semnată şi de Ponta. Astfel de dispute umbresc alegerile pentru Parlamentul European. Ele nu oferă răspunsuri la întrebările sociale şi economice urgente, pe care cetăţenii şi le pun”, remarcă Sonja Gillert.

„Partidele oferă o luptă încrâncenată, dar alegătorii au senzaţia că nu contează cine guvernează. Problemele sociale şi criza din Ucraina au permis unele reacţii naţionaliste şi extremiste, dar chiar şi aşa un partid naţionalist precum PRM care urmăreşte reîntregirea României Mari, nu are prea mai şanse la alegerile pentru Parlamentul European. Lipsesc reacţiile anti-UE, în ciuda refuzului constant de a primi România în Spaţiul Schengen şi a dezbaterilor despre migraţia sărăciei din România”, consideră Roland Erne, docent la University College Dublin din Irlanda „Mulţi îşi fac griji că alte state UE vor profita de slăbiciunile economice ale României. Există potenţial în România, dar lipsesc banii. Aceştia ar putea fi absorbiţi din fondurile europene. Se pare că va mai dura până când Uniunea Europenă va ajunge cu adevărat în viaţa cotidiană a tuturor românilor”, este concluzia celor din Die Welt. 

×
Subiecte în articol: die welt alegeri europarlamentare 2014