x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Die Zeit: “Guvernul german îi discriminează pe români”!

Die Zeit: “Guvernul german îi discriminează pe români”!

de Istvan Deak    |    08 Sep 2014   •   18:25
Die Zeit: “Guvernul german îi discriminează pe români”!

Decizia Guvernului german de a adopta o lege care îi va ţine sub lupă pe imigranţii din Germania, în special români şi bulgari, nu se bucură de prea multe ovaţii în presa germană. Săptămânulul Die Zeit taxează propaganda partidului CSU împotriva imigranţilor din estul Europei. “Sloganul - cine înşeală, zboară - a fost transformat de CSU la începutul anului dintr-o grijă întemeiată a unor oraşe afectate de imigraţia cetăţenilor săraci din UE, într-o propagandă împotriva oamenilor din estul Europei. Horst Seehofer şi ai lui au reuşit să izbândească cu un asemenea populism: de acum încolo cetăţenii din estul Europei care vor imigra în Germania se vor afla sub lupa autorităţilor. Asta a decis Cabinetul de la Berlin după mai multe luni de dezbatere. Cam atât despre cultura de ospitalitate germană”, notează Die Zeit.

Cum rămâne cu spaniolii şi bulgarii?
Jurnaliştii germani atrag atenţia că cifrele reale nu confirmă proiectul de lege adoptat de Cabinetul Merkel. “Statistica nu confirmă în nici un fel abuzul continuu al libertăţilor invocat de CSU. Acei puţini români şi bulgari care beneficiază de asigurări sociale sunt cetăţeni UE şi au acest drept. Ministrul Muncii, Andrea Nahles (SPD) care a prezentat această iniţiativă legislativă a fost nevoită să recunoască faptul că majoritatea imigranţilor din estul Europei se integrează rapid şi bine pe piaţa muncii germane. Mai mult, Germania are nevoie urgentă de ei, în special de medici şi asistente. În aceste condiţii pachetul de măsuri nu este altceva decât o răsplată politică pentru CSU şi un ochi închis în faţa resentimentelor. Ne obligă să recunoaştem cu amărăciune că Germania nu este acea ţară primitoare, aşa cum ne-o dorim. În special, în faţa oamenilor din sud-estul Europei. Nimeni nu vorbeşte de spaniolii şi italienii care au fugit în Germania din cauza crizei, iar cei mai mulţi trăiesc din asigurările sociale plătite de statul german”, mai scrie sursa citată.

Exploatarea imigranţilor
Ziariştii de la Die Zeit nu se feresc să noteze că Germania exploatează aşa-zişii imigranţi ai sărăciei. “Dacă Germania ar fi o ţară care ar dori să soluţioneze efecient problemele de pe urma imigraţiei, atunci s-ar fi rezumat la ajutorul financiar de ordinul milioanelor de euro, ce urmează sa fie transferat în contul autorităţilor locale. Aşa-zişii imigranţi ai sărăciei nu au venit în Berlin sau Duisburg cu intenţii infracţionale, ci doar fiindcă nu mai au nici o perspectivă în ţara lor. Să nu uităm că foarte mulţi dintre aceştia trăiesc în condiţii inumane şi în Germania. Pentru o sumă consistentă li se aruncă o saltea pentru câteva ore pe noapte. Pentru un salariu de înfometare lucrează luni întregi pe şantierele Germaniei. Cel puţin verbal, Guvernul plănuieşte să contracareze şi aceşti exploatatori. Legile de combatere a abuzului promovate de Guvern sunt neconforme cu realitatea. Nu fiindcă ar fi greşit să combatem abuzul, ci fiindcă acest măsuri sunt neechilibrate şi se axează doar pe anumite grupuri de persoane pe care le acuză voalat că ar avea intenţii de încălcare a legii. Aşa ceva se numeşte discriminare”, subliniază jurnaliştii germani.
 
Controale peste controale
Expulzarea şi interdicţia de a reveni în Germania se numără printre cele mai aspre măsuri ale pachetului legislativ. “Ce folos au interdicţiile de a reveni în Germania pentru cetăţenii UE despre care se dovedeşte că au abuzat sistemul social? Vizat este un grup restrâns de persoane, dar cum o să implementezi asta în Spaţiul Schengen unde nu există controale vamale. O măsură care contracarează libertăţile conferite şi garantate de UE. Este corect să transmitem unei comunităţi întregi că sunteţi bineveniţi dar cine înşeală, zboară? Apoi cetăţenii UE care nu îşi găsesc un loc de muncă după şase luni, vor fi obligaţi să părăsească Germania. Legea există deja în Uniunea Europeană, dar nu s-a ţinut cont de ea. Legea este lipsită de utilitate. Cine poate controla când a intrat cineva în Germania pentru a-şi căuta un loc de muncă. Cât de relevant este asta când aceşti oameni oricum nu beneficiază de ajutor de la stat. Imigranţii străini fără loc de muncă sunt privaţi de asigurarea de bază Hartz IV. Viitoarele solicitări pentru obţinerea Hartz IV din partea imigranţilor strâini vor fi controlate la sânge de autorităţile germane. Vor fi verificate informaţiile privind domiciliul stabil în Germania şi, dacă nu cumva, alocaţia pentru copii este încasată în ambele ţări. O nouă mostră de discriminare. Nu provenienţa este problema, ci legea acordării alocaţiei pentru copil, una care permite şi cetăţenilor germani să înşele. Guvernul permite astfel un carusel al discriminării. Cele mai multe măsuri sunt un nonsens, dar mai grav este mesajul pe care îl transmite Germania”, este concluzia celor de la Die Zeit, sub semnătura Lisei Caspari.

Guvernul plănuieşte să contracareze şi mafia care pregăteşte hârtiile pentru obţinerea acestor asigurări sociale. “Când cineva vine cu formularele completate perfect, dar nu ştie o boabă de germană şi nici nu ştie să explice ce vrea să obţină cu acest formular, atunci avem o mare problemă”, a replicat ministrul de Interne, Thomas de Maiziere.


×
Subiecte în articol: romani in Germania