x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Diktatul lui Voronin

Diktatul lui Voronin

de Irina Cristea    |    Vitalie Calugareanu    |    Sînziana Stancu    |    11 Apr 2009   •   00:00
Diktatul lui Voronin
Sursa foto: Denis Sinyakov/Reuters

Măsuri demne de epoca stalinistă în Republica Moldova. Arestările, bătăile, intimidările şi blocarea surselor de informare sunt la ordinea zilei. Ieri, regimul de la Chişinău reuşise să-i îndepărteze din ţară aproape pe toţi jurnaliştii români de la care proveneau singurele imagini şi relatări despre ce se întâmplă în republica de peste Prut.



Protestele prevăzute ieri la Chişinău împotriva fraudării alegerilor parlamentare de la 5 aprilie au fost suspendate. Pe parcursul zilei de joi, atât liderii opoziţiei, cât şi oficialii comunişti au făcut apel la cetăţeni să nu participe la protestele anunţate pentru vineri.

Liderii opoziţiei au spus că dispun de informaţii conform cărora autorităţile comuniste vor infiltra provocatori cu antecedente penale în mulţime, iar premierul Zinaida Greceanîi a menţionat într-o declaraţie difuzată de televiziunea naţională că "Poliţia va folosi toate mijloacele, inclusiv armele din dotare, dacă vor fi atacate instituţiile statului".

Au funcţionat de minune şi mijloacele neoficiale de comunicare sau de propagandă, după caz. În Moldova circulau în paralel atât SMS-uri care cereau mobilizarea în vederea manifestaţiei, cât şi mesaje care le cereau moldovenilor să stea departe de Piaţa Marii Adunări Naţionale, pentru că li se pregăteşte o diversiune.

Totuşi, aproximativ 800 de protestatari au ajuns ieri în faţa Guvernului de la Chişinău, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de fraudarea alegerilor şi ca să ceară eliberarea tuturor persoanelor arestate de Poliţie în ultimele zile. Pentru a evita un eventual atac din partea Poliţiei, oamenii au venit la proteste cu flori.

RĂPIRI ŞI AGRESIUNI
Între timp, în spatele Guvernului au fost mobilizate forţe impresionante. Printre ele, "grupuri de persoane mature, cu glugi pe cap, care instruiesc alte persoane, practic minori, şi le zic: «Serioja, tu vei face aşa. Tu cine eşti? Tu vei face aşa». Li se dau instrucţiuni unor grupuri de minori, care se vede că sunt dintr-o categorie socială defavorizată, pentru ca să acţioneze în eventuale proteste de stradă. (...) După părerea mea, aceste grupuri reprezintă provocatorii", a declarat, pentru Realitatea TV, jurnalista Alina Radu de la Ziarul de Gardă din Chişinău.

În acea zonă se afla redactorul-şef al cotidianului Jurnal de Chişinău, Rodica Mahu, când a fost săltată sub privirile poliţiştilor de patru indivizi în civil. Au băgat-o cu forţa într-o maşină de culoare albă şi au dus-o într-o direcţie necunoscută. Ea a fost eliberată după două ore fără nici o explicaţie legată de motivele pentru care a fost ridicată.

Joi noaptea, Poliţia a percheziţionat apartamentul cameramanului postului de televiziune Jurnal TV, Oleg Brega, care fusese arestat cu o zi înainte şi bătut până şi-a pierdut cunoştinţa de două ori. Ceilalţi cameramani ai acestui post de televiziune au dispărut după ce au fost trimişi la filmări. MAI a refuzat să ofere informaţii despre locul unde se află jurnaliştii răpiţi.

CA-N ERA STALINISTĂ
Situaţia a fost descrisă inclusiv într-un apel difuzat de redactorul-şef al revistei Stare de urgenţă din Chişinău, Dumitru Crudu. Ceea ce se întâmplă acum în Chişinău îmi aminteşte de vremurile staliniste: arestări peste arestări, expulzări, şantaj, teroare, panică, frică. E îngrozitor! Oamenilor le este frică să mai iasă din casă ca să nu fie arestaţi. Dar trebuie să avem curaj şi să rezistăm. Şi vom rezista, întrucât adevărul e de partea noastră", a relatat Crudu într-un mesaj distribuit de asociaţia "Noii golani".

PATRULE ŞI "VIZITE" ÎN ŞCOLI
Abuzurile nu îi vizează doar pe jurnaliştii moldoveni. Tinerii care au făcut joi dezvăluiri la postul de televiziune Jurnal TV despre modul cum au fost maltrataţi în comisariatele de Poliţieau declarat că, noaptea, uşile de la intrarea în apartamentele în care locuiesc au fost forţate.

Vineri dimineaţă, oameni îmbrăcaţi în negru, grupaţi câte doi, "patrulau" în centrul Chişinăului, iar Poliţia a continuat vizitele pe la instituţiile de învăţământ. Ei discută cu rectorii universităţilor şi cu directorii de licee cărora le transmit un mesaj din partea preşedintelui Vladimir Voronin prin care sunt avertizaţi despre consecinţele pe care le vor suporta dacă vor admite ieşirea studenţilor la proteste.

ARUNCAŢI PESTE GRANIŢĂ
Autorităţile moldovene s-au mobilizat exemplar şi împotriva românilor. Trei ziarişti din ţară au fost acuzaţi de "implicare în activităţi incompatibile cu legile ţării", potrivit unor surse ale serviciilor secrete din Republica Moldova, care au făcut aceste declaraţii pentru Ria Novosti.

O echipă de jurnalişti trimisă la Chişinău de postul de televiziune Realitatea, formată din reporterul Evghenia Kironaki, operatorul Mihai Valentin Buzduga şi şoferul Gabriel Colac, a fost reţinută şi interogată de Poliţia din Chişinău. Pe Evghenia, poliţiştii moldoveni o aşteptaseră în camera de hotel şi i-au spus că trebuie să-şi ia tot echipamentul şi colegii şi să meargă la secţia de Poliţie, cu maşina postului Realitatea, "pentru verificări de rutină".

Acolo, li s-au luat toate actele şi au fost lăsaţi să aştepte. După patru ore, potrivit Jurnalului de Chişinău, timp în care au fost interogaţi şi percheziţionaţi, cei trei au fost expulzaţi din Republica Moldova, fiind conduşi la graniţă de ofiţeri ai serviciilor secrete moldovene.

SĂ-I ÎMPUŞCĂM!
"Ne ţineau pe hol la secţie şi ei vorbeau despre noi într-o cămăruţă mică", a povestit Evghenia. "Nu ştiau ce să facă cu noi, unii spuneau «poate le dăm doi ani de închisoare», alţii ziceau «să nu ne punem toată Europa în cap». La un moment dat, unul dintre poliţişti a făcut o glumă: «Hai să-i împuşcăm!»". Cel mai îngrozitor moment, a mai povestit Evghenia, a fost atunci când a auzit pe cineva urlând în sediul Poliţiei, ca şi cum ar fi fost torturat.

"Ni s-a spus că e cineva care nu se simte bine", a mai spus Evghenia. Incidentul cu postul Realitatea a survenit la câteva ore după ce echipele posturilor Antena 1 şi 3 se întorseseră de la Chişinău. Iniţial se spusese că au fost expulzaţi, însă ei au explicat că au plecat de bunăvoie, după decizia redacţiei de la Bucureşti.

Şi cameramanul Constantin Rogodanţev de la Pro TV a fost agresat joi noapte de forţele de ordine. Jurnalistul Doru Dendiu a fost reţinut ieri la prânz, fiind încă în arest la ora închiderii ediţiei, iar două corespondente ale Radio România, Dana Coman şi Mihaela Munteanu, au părăsit Republica Moldova revenind în România, din cauză că se temeau pentru viaţa lor în urma intimidărilor la care au fost supuse.

×
Subiecte în articol: externe chisinau