x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Din lux, la austeritate. În ce condiţii stă în detenţie şeful grupului Nissan-Renault

Din lux, la austeritate. În ce condiţii stă în detenţie şeful grupului Nissan-Renault

21 Noi 2018   •   15:11
Din lux, la austeritate. În ce condiţii stă în detenţie şeful grupului Nissan-Renault

Reţinut, luni, la Tokyo, pentru nereguli financiare, chiar la coborârea sa din avion, Carlos Ghosn, preşedintelui gigantului auto Nissan-Renault, a primit o prelungire cu 10 zile a mandatului de arestare, în penitenciarul Kosuge, din apropierea capitalei nipone. Un loc în care condiţiile de “cazare” sunt extreme de austere, comparative cu locuinţa de 15 milioane de euro a patronului grupului franco-nipon.

Presa franceză a relatat pe larg modul în care Carlos Ghosn, un francez de origini libanezo-braziliene, a ajuns după gratii. Luni, el a fost aşteptat pe aeroport de către un comitet de primire ceva mai special. Agenţii unităţii speciale de anchetă ai Procurorului General au urcat direct în avion pentru a-l interoga pe patronal bănuit că a fraudat fiscul din Franţa, dar şi pe cel din japonica şi că a folosit fonduri ale grupului Nissan în interese personale.

Iar până pe 30 noiembrie, Carlos Ghosn trebuie să suporte regimul de detenţie de-a dreptul spartan.

Trei boluri de orez şi o pătură

Astfel, în loc de pat, el are în celulă o simplă pătură, pe care doarme şi se şi înveleşte. Iar de mâncare primeşte doar trei boluri de orez fiert pe zi. Singura favoare care i s-a acordat şefului companiei auto a fost că este singur în celulă şi nu stă cu ceilalţi deţinuţi.  

Însă, posibilităţile de comunicare cu exteriorul sunt extreme de limitate. Nu are dreptul să dea telefoane sau e-mailuri. Avocatul lui Ghosn este contactat doar de poliţie, în locul lui.

Iar când vine vorba de vizite ale rudelor, discuţia trebuie purtată obligatoriu în limba japoneză, în prezenţa unui poliţist. Cam dificil, pentru că, potrivit presei, Carlos Ghosn vorbeşte foarte puţin limba niponă, iar soţia sa, deloc.  

Patronul Nissan-Renault trebuie însă să se supună condiţiilor, pentru că altfel mandatul de reţinere poate fi prelungit până la 23 de zile. Asta dacă la finalul celor 10 zile de detenţie procurorul consideră că nu are elemente suficiente pentru ancheta sa. După această perioadă, Ghosn poate fi trimis în judecată şi plasat, din nou, în închisoare. De asemenea, el poate fi arestat şi pentru un alt cap de acuzare, iar întregul process o poate lua de la început.

Totuşi, Ghosn poate cere eliberarea pe cauţiune, însă judecătorii japonezi nu acceptă întotdeauna astfel de cereri. Carlos Ghosn este acuzat de nereguli financiare şi poate primi o amendă de 78.000 de euro şi 10 ani de închisoare.

×
Subiecte în articol: carlos ghosn japonia