x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Diplomația americană revine în Somalia

Diplomația americană revine în Somalia

05 Dec 2018   •   09:31
Diplomația americană revine în Somalia

Statele Unite ale Americii au restabilit o 'prezenţă diplomatică permanentă' în Somalia la aproape 18 ani de la închiderea ambasadei lor la Mogadishu în ianuarie 1991, a anunţat marţi Departamentul de Stat al SUA, citat de France Presse. 

'Acest eveniment istoric reflectă progresele realizate în aceşti ultimi ani de către Somalia şi reprezintă un alt pas înainte în oficializarea acţiunii diplomatice americane la Mogadishu de la recunoaşterea guvernului federal somalez în 2013', a apreciat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, într-un comunicat. 

'Întoarcerea noastră demonstrează angajamentul SUA de a face să progreseze şi mai mult stabilitatea, democraţia şi dezvoltarea economică' în Somalia, a adăugat ea. 

Misiunea diplomatică americană pentru Somalia a fost până acum ataşată Ambasadei SUA din Nairobi, în Kenya vecină. Dar un ambasador american în Somalia, Donald Yamamoto, diplomat de carieră şi un bun cunoscător al regiunii, tocmai şi-a preluat postul. 

'Ambasadorul Donald Yamamoto şi echipa sa aşteaptă cu nerăbdare să lucreze îndeaproape cu poporul şi guvernul federal din Somalia pentru a întări relaţiile noastre bilaterale deja intense', a asigurat purtătoarea de cuvânt citată. 

Ambasada a fost închisă, iar diplomaţii americani evacuaţi în toiul războiului civil la începutul lunii ianuarie 1991 pe fondul violenţelor şi căderii guvernului central somalez. 

Somalia a fost atunci scena unui eşec traumatizant pentru forţele speciale americane în 1993, când două elicoptere au fost doborâte în cursul unei operaţiuni în centrul comercial al Mogadishu, iar 18 soldaţi americani au fost ucişi în confruntările acerbe care au urmat. AGERPRES

×
Subiecte în articol: somalia ambasada sua diplomaţie