x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Discordie cu iz rusesc în alianţa de guvernare de la Chişinău

Discordie cu iz rusesc în alianţa de guvernare de la Chişinău

de Vitalie Calugareanu    |    27 Apr 2010   •   00:00

Basarabenii sărbătoresc astăzi "Ziua Tricolorului". Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, se află la Bucureşti, unde s-a întâlnit deja cu Traian Băsescu.



Relaţiile liderului de la Chişinău cu partenerii de coaliţie s-au tensionat în ultima vreme din cauza refuzului său de a participa la parada militară de la Moscova pe data de 9 mai.

"Mihai Ghimpu a acceptat să meargă în România şi a provocat un scandal cu Federaţia Rusă." Acest reproş la adresa lui Mihai Ghimpu a fost formulat de preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov. El l-a certat pe liderul de la Chişinău pentru faptul că nu şi-a coordonat cu alianţa de guvernare plecarea la Bucureşti şi refuzul de a pleca la parada de la Moscova de pe data de 9 mai. Pentru participarea Republicii Moldova la evenimentul respectiv se pronunţă şi premierul moldovean Flad Filat, lider al PLDM.

În ajunul vizitei sale la Bucureşti, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a reconfirmat că decizia sa de a nu participa la parada din 9 mai de la Moscova este ireversibilă şi definitivă. "Armata sovietică a intrat pe teritoriul Moldovei până la război, iar după ­ a contribuit la instaurarea regimului separatist de la Tiraspol", a menţionat Ghimpu.

În replică, deputatul comunist Eduard Muşuc l-a numit pe liderul moldovean fascist: "Ghimpu confirmă deschis şi clar că el face parte din gaşca aceea de fascişti care a pierdut în 1945. Eu altfel nu pot înţelege această declaraţie". Şi vicepreşedintele Comitetului pentru relaţiile internaţionale al Dumei de Stat a Rusiei, Andrei Klimov, l-a egalat în presa rusă pe Mihai Ghimpu cu Adolf Hitler, pentru că a refuzat să participe la parada victoriei.

La rândul său, liderul de la Chişinău a răspuns că neparticiparea sa la parada militară cu ocazia zilei victoriei de la Moscova nu înseamnă că el nu condamnă fascismul. Pe parcursul vizitei oficiale a delegaţiei Republicii Moldova în România au fost semnate marţi şase documente importante, inclusiv Declaraţia comună privind instituirea unui parteneriat strategic între cele două state, pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

La întrevederea avută cu preşedintele moldovean, Traian Băsescu a reiterat promisiunea de a sprijini Republica Moldova. "Ca stat donator al UE, mai bine susţinem Republica Moldova decât alt stat", a declarat preşedintele român. El a menţionat că România este dispusă să acorde tinerilor din Republica Moldova 5.000 de burse în universităţile sale, în loc de 2.100, câte sunt oferite în prezent. În ajunul vizitei sale la Bucureşti, liderul de la Chişinău a făcut public numele viitorului ambasador al Republicii Moldova la Bucureşti.

Este vorba de Iurie Reniţă. Deocamdată, nu se ştie dacă România a dat agrement pentru această candidatură.

×
Subiecte în articol: externe