x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Discovery devine piesă de muzeu. Urmăreşte LIVE retragerea navetei spaţiale la Centrul Steven Udvar-Hazy

Discovery devine piesă de muzeu. Urmăreşte LIVE retragerea navetei spaţiale la Centrul Steven Udvar-Hazy

19 Apr 2012   •   09:40
Discovery devine piesă de muzeu. Urmăreşte LIVE retragerea navetei spaţiale la Centrul Steven Udvar-Hazy

Naveta spatiala Discovery va fi primita cu toate onorurile, astazi, la muzeul din Washington unde va fi expusa. Astfel, va fi marcat sfarsitul oficial al programului navetelor americane, care a debutat in 1981, informeaza AFP.

Discovery, cea mai veche din cele trei navete americane ramase in serviciu pana in 2011, a avut parte de o sosire spectaculoasa la Washington, marti, ajungand in capitala americana pe spatele unui avion Boeing 747 modificat de NASA, care a decolat de la Centrul spatial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral din statul Florida.


Live video from your Android device on Ustream
Inainte de a ateriza pe aeroportul international Dulles din apropiere de Washington, avionul a survolat capitala americana la altitudine joasa, permitand unei multimi numeroase de oameni sa admire naveta Discovery, aflata in aer pentru ultima data.

Naveta Discovery va fi expusa la Centrul Steven Udvar-Hazy, o anexa a Muzeului national al aerului si spatiului, aflat in apropiere de aeroportul din Dulles.

Ceremonia ce marcheaza predarea oficiala a navetei de catre NASA conducerii muzeului va incepe la ora 15:00 GMT (18:00, ora Romaniei ). Discovery va fi primita de un comitet alcatuit din 14 dintre cei 31 astronauti inca in viata care au fost comandanti ai acestei navete, inclusiv actualul director al NASA, Charles Bolden.

Charles Bolden va rosti un discurs, la fel ca si senatorul John Glenn, fost astronaut, in varsta de 90 de ani, care a efectuat primul zbor orbital american, in 1962, si este cea mai in varsta persoana care a zburat, la 77 de ani, la bordul navetei Discovery.

Discovery a efectuat ultimul ei zbor pe orbita terestra in februarie-martie 2011, ramanand conectata in cadrul unei misiuni de 13 zile la Statia Spatiala Internationala (ISS), ce a fost construita cu ajutorul navetelor americane.

Primul ei zbor a avut loc in august 1984. In 27 de ani, Discovery a parcurs 241 de milioane de kilometri si a petrecut in spatiu 352 de zile.

Celelalte doua navete - Endeavour si Atlantis - vor fi expuse la California Science Center din Los Angeles, respectiv Kennedy Space Center din Florida.

×