x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Discuții la Astana asupra Siriei între Rusia, Iran și Turcia

Discuții la Astana asupra Siriei între Rusia, Iran și Turcia

16 Mar 2018   •   09:53
Discuții la Astana asupra Siriei între Rusia, Iran și Turcia

 Miniştrii de externe ai Rusiei, Iranului şi Turciei s-au reunit vineri la Astana, capitala Kazahstanului, pentru a discuta despre situaţia din Siria, relatează AFP, citând surse oficiale. 

În cursul acestor noi convorbiri 'va fi examinată situaţia din teren', precum şi 'succesele şi dificultăţile în procesul de detensionare', anunţă într-un comunicat Ministerul de Externe al Rusiei. 

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei kazahe a confirmat că întâlnirea dintre miniştrii rus Serghei Lavrov, iranian Mohammad Javad Zarif şi turc Mevlut Cavusoglu a început aşa cum era prevăzut la 05:00 GMT. 

Criza umanitară din Ghouta orientală, zonă din apropierea Damascului pe care forţele siriene sprijinite militar de Rusia încearcă să o cucerească de o lună, figurează pe agenda convorbirilor. 

Procesul de la Astana reuneşte Rusia, Iranul - aliaţi ai regimului sirian - şi Turcia, care îi sprijină pe rebeli. Aceste ţări s-au întâlnit pentru prima oară în acest format în ianuarie 2017, fără implicarea Washingtonului, iar la discuţii au participat şi reprezentanţi ai Damascului şi o delegaţie din tabăra rebelilor. 

De atunci, mai multe reuniuni au avut loc, cele mai multe implicând delegaţii ale guvernului sirian şi ale opoziţiei. 

Procesul de la Astana a condus la un acord cu privire la crearea în Siria a patru 'zone de detensionare', ceea ce a dus uneori la diminuarea violenţelor. 

Precedentele întâlniri între cei trei mediatori ai conflictului sirian, din 21 şi 22 decembrie la Astana, nu s-au soldat cu progrese reale. 

Reuniunea tripartită de vineri are loc fără observatori şi în absenţa părţilor siriene, fiind destinată să pregătească un summit la care vor participa preşedinţii Rusiei, Iranului şi Turciei la 4 aprilie la Istanbul. 

Emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, care a fost invitat la discuţiile de vineri, nu a putut merge la Astana pentru că s-a îmbolnăvit, a anunţat biroul său de presă joi, indicând că el este înlocuit de adjunctul său Ramzi Ezzedine Ramzi.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: siria Rusia iran turcia serghei lavrov