x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Discuţiile emisarului american cu talibanii nu au înregistrat progrese semnificative, în Afganistan

Discuţiile emisarului american cu talibanii nu au înregistrat progrese semnificative, în Afganistan

02 Feb 2020   •   13:00
Discuţiile emisarului american cu talibanii nu au înregistrat progrese semnificative, în Afganistan

Emisarul special american pentru reconciliere în Afganistan, Zalmay Khalilzad, i-a declarat preşedintelui afgan Ashraf Ghani că în discuţiile sale cu talibanii nu s-au înregistrat progrese semnificative, transmite duminică dpa, citând un comunicat emis sâmbătă seara de preşedinţia de la Kabul.

După încheierea discuţiilor purtate la Doha, Bruxelles şi Islamabad, Khalilzad a sosit sâmbătă la Kabul, unde a avut întâlniri separate cu preşedintele Ghani şi cu şeful guvernului, Abdullah Abdullah.

Emisarul l-a informat pe Ghani despre recentele sale discuţii cu reprezentanţi ai talibanilor şi cu oficiali pakistanezi, exprimându-şi speranţa că negocierile cu insurgenţii se vor încheia cu un acord.

'Aşteptăm un răspuns clar din partea talibanilor cu privire la o încetare a focului sau o reducere semnificativă şi durabilă a violenţelor pe baza unui mecanism practic care să fie acceptabil pentru poporul Afganistanului şi guvernul SUA', este citat Khalilzad în comunicat.

Emisarul american s-a întâlnit şi cu Abdullah Abdullah, partenerul lui Ghani în Guvernul de unitate naţională (NUG) şi principalul său rival în alegerile prezidenţiale din septembrie, pentru a discuta despre eforturile Statelor Unite în procesul de pace afgan, a confirmat duminică biroul premierului.

Liderii afgani rămân divizaţi în ce priveşte o scurtă 'reducere a violenţei' sau o încetare cuprinzătoare a focului înaintea unui acord final între SUA şi talibani.

Săptămâna trecută, Abdullah a declarat că nimeni nu ar trebui să stabilească precondiţii pentru negocierile de pace, în timp ce Ghani continuă să ceară o încetare a focului.

Conform biroului lui Abdullah, emisarul i-a transmis premierului că SUA rămân angajate faţă de principiul reducerii violenţei cu o definiţie şi un mecanism specifice şi acceptabile drept precondiţie pentru semnarea unui acord cu talibanii.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: afganistan talibani