x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dispozitiv radioactiv furat în Malaezia

Dispozitiv radioactiv furat în Malaezia

21 Aug 2018   •   12:50
Dispozitiv radioactiv furat în Malaezia

Autorităţile din Malaezia se află în căutarea unui dispozitiv radioactiv care a fost furat dintr-un camion la începutul acestei luni, potrivit BBC.

Autorităţile au declarat că substanţa radioactivă din interiorul dispozitivului pentru radiografii poate duce la contaminări periculoase, dacă acesta este demontat necorespunzător.  De asemenea, există temeri ca dispozitivul va fi folosit ca parte a unei arme – aşa-numita bombă murdară – dacă ajunge în mâini greşite.

Obiectul dispărut este folosit în radiografiile industriale şi aparţine unei firme care face teste şi inspecţii pentru companiile de gaz şi petrol şi alte firme din industria grea. Tubul de metal cu o greutate de 23 de kilograme a fost folosit pentru a identifica fisuri în metale.

Dispozitivul conţinea izotopul radioactiv iridium-192. Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice, iridium-192 poate cauza răni permanente dacă se foloseşte pentru câteva minute până la o oră şi poate fii fatal dacă este ţinut în proximitate pentru ore sau zile.  

×