x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dispută între România şi Israel privind activitatea muncitorilor români în colonii

Dispută între România şi Israel privind activitatea muncitorilor români în colonii

de Mediafax    |    10 Dec 2013   •   18:01
Dispută între România şi Israel privind activitatea muncitorilor români în colonii
UPDATE: Surse diplomatice de la Bucureşti şi Tel Aviv afirmă că informaţia difuzată despre Acordul bilateral România-Israel privind cooperarea în domeniul forţei de muncă nu este corectă, căci acordul respectiv este în negociere. “Există interes de ambele părţi pentru finalizarea sa. În perioada următoare sunt aşteptate contacte diplomatice bilaterale”, iar “pentru moment, nu există vreo schimbare în poziţia părţilor referitoare la subiect”, au declarat acestea pentru Jurnalul Naţional.
_____________

O dispută diplomatică a apărut între România şi Israel după ce Bucureştiul a refuzat ca muncitori români să lucreze în colonii israeliene din Cisiordania, în contextul în care Uniunea Europeană critică activ activităţile de colonizare într-o zonă revendicată de palestinieni, informează AFP.

Potrivit postului de radio al armatei israeliene, citat de AFP, negocierile între guvernele de la Bucureşti şi Ierusalim privind sfera de activitate a muncitorilor români au eşuat în urmă cu un an, dar ambasada Israelului din România a relansat de curând discuţiile cu Executivul român.

Conform surselor citate, precedentul Guvern al României ceruse asigurări din partea Ministerului israelian de Externe că muncitorii români nu vor fi angajaţi pentru lucrări de construcţii în coloniile din Cisiordania. Guvernul israelian respinsese această solicitare.

Avi Primor, fost ambasador israelian în Germania şi la Uniunea Europeană, a explicat că România "nu face decât să urmeze politica UE, care nu este îndreptată împotriva Israelului, ci împotriva colonizării şi ocupaţiei".

"În contextul reluării negocierilor israelo-palestiniene, Guvernul israelian se pretează la tot felul de provocări, anunţând în cel mai dur mod posibil o serie de proiecte de construcţii în colonii", a precizat Avi Primor.

Uniunea Europeană a adoptat în iulie măsuri care vor intra în vigoare pe 1 ianuarie 2014 şi care prevăd încetarea cooperării cu instituţii şi companii israeliene care au activităţi în zone palestiniene şi siriene aflate sub control militar israelian.

×