x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA au poziţionat un distrugător capabil să intercepteze rachete în apropierea coastelor Coreei de Sud

SUA au poziţionat un distrugător capabil să intercepteze rachete în apropierea coastelor Coreei de Sud

02 Apr 2013   •   09:45
SUA au poziţionat un distrugător capabil să intercepteze rachete în apropierea coastelor Coreei de Sud

Statele Unite au poziţionat în apropierea coastelor Coreei de Sud un distrugător capabil să intercepteze rachete, a anunţat Washingtonul, care vrea astfel să îşi sublinieze susţinerea pentru Seul în faţa ameninţărilor Phenianului, informează mediafax.ro.

USS Fitzgerald, care tocmai a participat la manevre militare, a fost trimis în sud-vestul peninsulei în loc să se întoarcă în portul de staţionare din Japonia, a anunţat un oficial american luni, sub acoperirea anonimatului.

Această decizie, o iniţiativă "de prudenţă", permite oferirea "mai multor opţiuni în materie de apărarea antirachetă dacă acest lucru se va dovedi necesar", a adăugat sursa citată.

Anterior, Statele Unite au anunţat că au mobilizat avioane de vânătoare invizibile pe radar F-22 în cadrul manevrelor americano-sud-coreene care au loc în prezent ca în fiecare an, dar pe fondul unor tensiuni puternice, de această dată.

Două avioane F-22 Raptor au ajuns duminică în Coreea de Sud pentru a participa la exerciţiile anuale "Foal Eagle", care ar urma să se încheie la 30 aprilie.

Avioanele americane B-52 şi bombardierul invizibil pe radar B-2 au efectuat, de asemenea, zboruri de antrenament deasupra Coreei de Sud în ultimele zile, declanşând nemulţumirea regimului de la Phenian.

Ministrul de Externe al Coreei de Sud, Yun Byung-se, urmează să aibă o întâlnire cu secretarul american de Stat John Kerry la Washington, marţi, pentru a discuta despre tensiunile care s-au intensificat în peninsulă.

Kerry va merge, de asemenea, în Asia săptămâna viitoare, în special în Coreea de Sud.

Casa Albă a declarat luni că "retorica belicoasă" a Phenianului nu este însoţită de nicio acţiune militară, "nici de o mobilizare la scară mare, nici de poziţionarea forţelor".

Analiştii subliniază că ultimul val de ameninţări nord-coreene, deşi foarte vehemente, subliniază că Phenianul nu va reacţiona decât în caz de atac militar comis de Seul sau Washington.

Cum un atac militar american sau sud-coreean este puţin probabil, liderul nord-coreean Kim Jong-un dispune de o portiţă de ieşire onorabilă, apreciază Stephen Haggard, expert în Coreea de Nord la Institutul Peterson din Washington.

Kim poate să se laude cu faptul că ameninţările sale şi inspecţiile efectuate în rândul trupelor "au fost încununate de succes deoarece nu a fost niciun atac, deşi oricum acesta nu ar fi avut loc", declară analistul. "Regimul poate, prin urmare, să se prevaleze de succes şi să se retragă uşor". 

Pe de altă parte, Coreea de Nord a anunţat că Coreea de Nord şi-a anunţat azi intenţia de a reporni un reactor nuclear închis în 2007 şi a lăsat să se înţeleagă că ar putea relua îmbogăţirea uraniului în scopuri militare, informează agerpres.ro.

Phenianul a precizat că va "recondiţiona şi reporni" toate instalaţiile de la complexul său nuclear de la Yongbyon, printre care o unitate de îmbogăţire a uraniului şi un reactor de cinci megawaţi.

Acest reactor a fost singura sursă de plutoniu pentru programul nuclear militar al Nordului, care mai dispune încă de capacitatea de a produce între patru şi opt bombe atomice.

Reactorul fusese închis în 2007 în conformitate cu un acord încheiat în cadrul negocierilor în format de şase (China, SUA, Japonia, Rusia şi cele două Corei) privind programul nuclear al Phenianului.

Decizia este conformă cu dorinţa Phenianului "de a-şi întări arsenalul nuclear deopotrivă calitativ şi cantitativ" şi este necesară pentru a rezolva "gravele" lipsuri de electricitate, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului general pentru energie atomică din Coreea de Nord, citat de agenţia oficială de presă a regimului comunist, KCNA.

Putere nucleară militară de la primul său test în 2006, Coreea de Nord a acceptat în 2007 să-şi întrerupă activităţile atomice în schimbul unui ajutor economic şi a unor garanţii de securitate, însă a refuzat întotdeauna inspecţiile la instalaţiile sale nucleare, iar în decembrie 2008 s-a retras din negocierile în format din şase privind programul său nuclear.

×