x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Divergenţe între Angela Merkel şi Sebastian Kurz cu privire la cotele de refugiaţi

Divergenţe între Angela Merkel şi Sebastian Kurz cu privire la cotele de refugiaţi

17 Ian 2018   •   21:00
Divergenţe între Angela Merkel şi Sebastian Kurz cu privire la cotele de refugiaţi

Cancelarul german Angela Merkel şi omologul său austriac Sebastian Kurz şi-au exprimat miercuri dezacordurile cu privire la cotele de refugiaţi în UE, liderul austriac susţinând că această dezbatere, condusă de Berlin, 'ocupă prea mult timp', relatează AFP. 

'Sunt convins că soluţia la problema migraţiei constă în protecţia corectă a frontierelor externe (ale Uniunii Europene) şi în creşterea ajutorului' pentru ţările de origine ale migranţilor, a declarat cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Angela Merkel, cu ocazia primei sale vizite la Berlin. 

Însă 'cred că discuţia privind cotele ocupă prea mult timp, dacă dorim să rezolvăm problema migraţiei', a spus el, apropiindu-şi poziţia de cea a ţărilor din Europa Centrală. 

Angela Merkel încearcă din 2015, anul în care a deschis porţile ţării sale pentru 890.000 de solicitanţi de azil, să impună o redistribuire prin cote a solicitanţilor de azil în interiorul blocului comunitar. 

Şefa guvernului german i-a replicat omologului său austriac că 'nu este posibil să existe ţări care să spună 'nu participăm la solidaritatea europeană''. 

Cu toate acestea, cei doi lideri doresc ca statele membre UE să ajungă la un acord asupra politicii comune în materie de azil în prima jumătate a anului, în condiţiile în care Austria urmează să preia în luna iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Cancelarul german l-a avertizat de asemenea pe Sebastian Kurz că va urmări alianţa sa controversată cu Partidul Libertăţii (FPOe, extremă dreapta) - şi va judeca guvernul acestuia pe baza 'acţiunilor sale'. 

'Personal, voi fi cu siguranţă mai atentă (...), ceea ce contează sunt faptele', a insistat ea, în condiţiile în care rezultatul obţinut de formaţiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) la alegerile legislative desfăşurate în septembrie în Germania a complicat formarea unui nou guvern.AGERPRES

×
Subiecte în articol: Angela Merkel refugiati