x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dmitri Rogozin: "Atmosfera politică actuală se aseamănă cu cea dinaintea primului război mondial"

Dmitri Rogozin: "Atmosfera politică actuală se aseamănă cu cea dinaintea primului război mondial"

26 Aug 2008   •   00:00

15:37 • Ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, consideră că atmosfera politică actuală din Europa aminteşte de tensiunile care existau înaintea primului război mondial.



Ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, consideră că atmosfera politică actuală din Europa aminteşte de tensiunile care existau înaintea primului război mondial.

Dmitri Rogozin a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei RBK-Daily că preşedintele georgian Mihail Saakaşvili este un potenţial catalizator pentru conflict, afirmând că Rusia şi Occidentul trebuie să îşi remodeleze relaţiile pe o bază mult mai pragmatică.

Rogozin a fost rechemat pentru consultaţii, în urma deciziei NATO de a-şi suspenda contactele regulate cu Rusia, după ce aceasta a respins o încercare a lui Saakaşvili de a prelua controlul prin forţă asupra regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud.

"În general, atmosfera din prezent îmi aminteşte de situaţia din Europa din 1914 (...) când, din cauza unui terorist, puterile mondiale au intrat în conflict", a declarat Rogozin în acest interviu.

"Sper că Mihail Saakaşvili nu va intra în istorie ca noul Gavrilo Princip", a afirmat Rogozin, făcând referire la naţionalistul sârb care l-a asasinat, în august 1914, pe arhiducele austro-ungar Franz Ferdinand, declanşând un război mondial.

"Cât de fragilă şi nesigură ar fi balanţa de puteri în lume dacă un politician de mâna a doua cu ambiţiile unui fuhrer ar putea să o ducă în pragul colapsului", a spus Rogozin.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a precizat că Rusia nu este speriată de perspectiva unor sancţiuni mai aspre din partea NATO, afirmând luni că, în cazul în care Alianţa ar suspenda cooperarea, "nu s-ar întâmpla nimic groaznic".
Rogozin a declarat că acest conflict diplomatic privind Georgia este doar un element dintr-o problemă politică mai extinsă.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: externe rogozin