x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dmitri Rogozin susţine că NATO pregăteşte o intervenţie în Siria

Dmitri Rogozin susţine că NATO pregăteşte o intervenţie în Siria

de Marina Constantinoiu    |    05 Aug 2011   •   11:47

Reprezentantul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, sustine ca Alianta Nord-Atlantica planifica o campanie militara in Siria, pentru inlaturarea presedintelui Bashar al-Assad, avand ca obiectiv pe termen lung pregatirea unui atac asupra Iranului, informeaza agentia de presa rusa Ria Novosti.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat, miercuri, violentele din Siria, cerand autoritatilor de la Damas sa inceteze utilizarea fortei impotriva protestatarilor pasnici, fara insa a solicita o interventie militara a NATO.

"Aceasta declaratie inseamna ca planificarea operatiunii militare este deja pe drum. Poate fi o concluzie logica a acestor operatiuni militare si de propaganda ale unor tari occidentale impotriva Africii de Nord', a spus Rogozin, intr-un interviu publicat vineri de cotidianul Izvestia.

Rogozin a afirmat ca NATO intentioneaza sa vizeze doar regimurile "ale caror puncte de vedere nu coincid cu cele ale Occidentului'.

Acesta si-a exprimat si acordul cu expertii care considera ca Siria si, ulterior, Yemenul, ar putea deveni ultimele etape inaintea declansarii unui atac asupra Iranului. "Se strange latul in jurul Iranului. Planificarea militara impotriva Iranului este in curs. Si, desigur, suntem ingrijorati de escaladarea situatiei catre un razboi pe scara larga in aceasta regiune imensa', a spus acesta.

Dupa ce a invatat "lectia libiana', Rusia "va continua sa se opuna unei rezolutii de forta privind situatia din Siria', a afirmat Rogozin, adaugand ca urmarile unui conflict pe scara larga in nordul Africii ar fi devastatoare pentru intreaga lume.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a apreciat joi ca situatia din Siria este "dramatica" si suscita "o ingrijorare enorma" in Rusia, relateaza AFP.

"In Siria, situatia urmeaza, din nefericire, o cale dramatica", a declarat el, intr-un interviu acordat presei ruse. "Din nefericire, mor multi oameni acolo. Acest lucru suscita, la noi (in tara), o ingrijorare enorma", a spus liderul de la Kremlin.

Medvedev a declarat in acest interviu, acordat porstului de radio Ecoul Moscovei si postului international rus de televiziune RT, ca insista pe langa presedintele sirian Bashar al-Assad ca acesta sa "puna in aplicare reforme si sa faca pace cu opozitia".

"Daca nu o face, il asteapta o soarta trista, iar noi va trebui, in final, sa luam o hotarare", a subliniat el, fara sa spuna insa daca Rusia va sustine, la ONU, o rezolutie care sa condamne reprimarea din Siria, dupa adoptarea unei prime declaratii de catre Consiliul de Securitate al ONU.

Moscova a acceptat acest text, dar se opune, de mai multe luni, adoptarii unei rezolutii de condamnare a Damascului, afirmand ca se teme ca statele occidentale sa nu declanseze si in aceasta tara o interventie militara similara celei din Libia.

Rusia denunta cu regularitate modul in care Occidentul aplica rezolutiile privind Libia, care au permis, la 19 martie, declansarea unei campanii internationale impotriva trupelor loiale colonelului Muammar Kadhafi.

×