x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doar vize de tranzit

Doar vize de tranzit

de Andreea Tudorica    |    10 Apr 2009   •   00:00
Doar vize de tranzit
Sursa foto: Marin Raica/Editura Intact

Ora 14:00. Sediul Consulatului Republicii Moldova la Bucureşti. Miros de cireş în floare şi ciripit vesel de păsărele. Linişte. Trei jandarmi şi patru ziarişti toropiţi de soare.



La consulat e pauză. Probabil de masă. La avizier, câţiva curioşi notează de zor condiţiile în care pot obţine vizele pentru Republica Moldova. E şi un exemplar, o mostră de invitaţie a Ministerului de Externe din Republica Moldova pentru un cetăţean din Muntenegru, valabilă şase luni.

NEBULOASA DOCUMENTELOR
Oficial, cetăţenii români au nevoie pentru a intra la vecinii de peste Prut de paşaport valabil, o fotografie recentă şi de viză eliberată de Consulat. Neoficial, am aflat că pentru a obţine viză este nevoie şi de o invitaţie a Ministerului de Interne moldovean care, solicitat fiind, analizează cererea şi îşi dă acordul doar dacă ai "suficiente şi pertinente motive" invocate pentru a intra în Republica Moldova.

Ieri, la Consulat nu s-au emis decât vize de tranzit prin Republica Moldova valabile pentru 48 de ore. La orele dimineţii, la Consulat au fost prezente mai multe persoane, care au solicitat vize de tranzit sau de şedere. Cele de tranzit au fost eliberate în numai câteva ore. Cele de şedere pe perioade limitate de timp ar putea fi eliberate dacă întrunesc condiţiile necesare abia peste cinci zile lucrătoare, adică joia viitoare.

Corneliu Popescu a solicitat dimineaţă o viză de tranzit şi a obţinut-o la ora 15:00. "Vreau să merg în Ucraina. Şi mi-au aplicat această viză de tranzit valabilă 48 de ore. Toată procedura a decurs foarte repede", spune el. Nelămuriţii au încercat să obţină mai multe amănunte din interiorul Consulatului, dar fie au fost îndrumaţi la avizier, fie funcţionarii au fost laconici.

×
Subiecte în articol: externe tranzit