x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Documente desecretizate arată că Margaret Thatcher se temea de o Germanie reunificată

Documente desecretizate arată că Margaret Thatcher se temea de o Germanie reunificată

30 Dec 2016   •   18:27
Documente desecretizate arată că Margaret Thatcher se temea de o Germanie reunificată

Fostul premier conservator britanic Margaret Thatcher era atât de îngrijorată că o Germanie reunificată va încerca din nou să domine întreaga Europă încât consilierii ei au ajuns să-i sugereze că 'ar fi bine să fim drăguţi cu nemţii', relevă documente de arhivă publicate vineri, relatează agenţia DPA. 

'Cheia este să foloseşti cuvintele 'prieten, aliat şi partener' (dacă le suporţi)', i-a scris 'Doamnei de Fier' cel care a fost mult timp consilierul ei de politică externă, Charles Powell, înaintea întâlnirii pe care ea a avut-o cu ambasadorul Germaniei la Londra pe 3 octombrie 1990, data reunificării celor doua state germane. 

Neliniştea lui Margaret Thatcher despre efectele acestei reunificări era cunoscută la acea vreme, însă documente secrete datate din anii anteriori căderii Zidului Berlinului scot la suprafaţa anvergura acestei îngrijorări. 

Astfel de documente păstrate la Arhivele Naţionale Britanice relevă că la Downing Street se estima că o Germanie reunificată va reveni la politica agresivă de dinaintea celor două războaie mondiale. 

'Modul în care la ora actuală germanii îşi fac loc cu coatele şi fac presiuni în Comunitatea Europeană sugerează că nu s-au schimbat prea multe', se arată din stenograma unei reuniuni a consilierilor guvernului britanic, care au tras totuşi concluzia că 'trebuie să fim drăguţi cu nemţii'. AGERPRES

×