x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi alpinişti şi ghidul lor au fost găsiţi morţi duminică în masivul Mont Blanc

Doi alpinişti şi ghidul lor au fost găsiţi morţi duminică în masivul Mont Blanc

de Agerpres    |    18 Aug 2014   •   18:46
Doi alpinişti şi ghidul lor au fost găsiţi morţi duminică în masivul Mont Blanc

Doi alpinişti şi ghidul lor au fost găsiţi morţi duminică în masivul Mont Blanc, ceea ce creşte la 20 numărul celor morţi sau dispăruţi în această zonă de la începutul sezonului estival.

Accidentul soldat cu decesul celor trei se pare că ar fi avut loc vineri, 15 august, însă corpurile fără viaţă au fost găsite doar duminică, după câteva zboruri de recunoaşte cu elicopterul.

Cei trei alpinişti - un ghid foarte experimentat de circa 50 de ani şi cei doi clienţi ai săi din regiunea pariziană - voiau să traverseze zona numită Vallée Blanche (Valea Albă) după o noapte petrecută într-un refugiu aflat la 3.613 m. Este un "minunat traseu de alpinism glaciar, foarte accesibil", spune Denis Crabieres, preşedinte al Sindicatului naţional al ghizilor de munte.

Luni nu se cunoşteau cauzele exacte ale accidentului. "Este posibil ca o cornişă de zăpadă să fi cedat sub paşii celor legaţi cu coarda şi ghidul să nu fi putut opri căderea", a declarat jandarmeria montană din Chamonix. "Căderea de peste 800 m nu le-a lăsat nicio şansă", au afirmat jandarmii.

Traseul ales de cei trei este frecventat anual de mii de alpinişti, iar schiorii care vor să coboare pe Valea Albă trebuie să treacă şi ei prin acest loc.

Noua tragedie alpină face ca numărul celor morţi şi dispăruţi de la începutul sezonului estival în masivul Mont Blanc să ajungă la 20. Marţea trecută, şi-au pierdut viaţa pe munte cinci persoane şi ghidul lor. Patru bărbaţi şi o femeie, francezi cu vârste cuprinse între 27 şi 45 de ani care participau la un stagiu de perfecţionare de două săptămâni, însoţiţi de un ghid de 42 de ani, şi-au pierdut viaţa căzând 250 m. Corpurile lor au fost găsite a doua zi. 

×
Subiecte în articol: mont blanc alpinism