x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi ani de la atacurile teroriste din Paris. Starea de urgenţă se transformă în lege antiteroristă

Doi ani de la atacurile teroriste din Paris. Starea de urgenţă se transformă în lege antiteroristă

01 Noi 2017   •   15:05
Doi ani de la atacurile teroriste din Paris. Starea de urgenţă se transformă în lege antiteroristă

La doi ani după ce militanţii au omorât 130 de oameni în atacuri teroriste coordonate de-a lungul Parisului, Franţa a încheiat oficial starea de urgenţă, înlocuind-o cu introducerea unei noi legi privind securitatea, despre care criticii spun că limitează libertăţile cetăţenilor, scrie Reuters.

Noua lege antiteroristă oferă poliţiei puteri extinse pentru a percheziţiona proprietăţi, pentru a conduce interceptări electronice şi pentru a închide moschei sau alte locaţii suspectate că predică ura.

“Nivelul de ameninţare este mare peste tot în lume”, a spus prim-ministrul Franţei, Edouard Philippe, referindu-se la atacul terorist care a avut loc în New York, unde au fost omorâte opt persoane, după ce un camion a intrat pe o pistă de biciclete.

Noua legislaţie din Franţa transpune o serie din măsurile luate în timpul stării de urgenţă în legi, deşi conţin unele modificări. Una dintre măsuri va permite Ministerului de Interne, fără a avea nevoie de acordul unui judecător, să ridice perimetrii de securitate în cazul unei ameninţări identificate, restricţionând accesul pietonal şi auto, pentru a putea efectua percheziţii în zonă.

“Franţa a devenit atât de dependentă de starea de urgenţă, încât acum introduce mai multe astfel de măsuri abuzive în legea obişnuită”, potrivit Organizaţiei pentru Drepturile Omului.

Preşedintele Emmanuel Macron a spus, marţi, că militanţii islamişti rămân cea mai mare ameninţare pentru siguranţă în Franţa.

×