x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi congresmeni americani sar în apărarea lui Tokes şi apelează la Traian Băsescu. "Suntem profund consternaţi şi dezamăgiţi"

Doi congresmeni americani sar în apărarea lui Tokes şi apelează la Traian Băsescu. "Suntem profund consternaţi şi dezamăgiţi"

de Istvan Deak    |    01 Feb 2014   •   19:35
Doi congresmeni americani sar în apărarea lui Tokes şi apelează la Traian Băsescu. "Suntem profund consternaţi şi dezamăgiţi"
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Congresmenii americani Frank R.Wolf (republican) şi James P. McGovern (democrat), în calitate de co-preşedinti ai Comisiei Tom Lantos pentru drepturile omului, i-au adresat o scrisoare preşedintelui român Traian Băsescu în care îi cer să nu îi retragă Ordinul Steaua României europarlamentarului Tokes Laszlo. Conform hirado.hu, cei doi congresmeni subliniază faptul că "nu pot fi puse la îndoială eroismul şi calitatea de lider ale episcopului Tokes Laszlo din timpul Revoluţiei din 1989 care a pus capăt dictaturii lui Nicolae Ceausescu”.

"Reamintim că Tokes din parohia sa episcopială din Timişoara a acţionat din oficiu pentru drepturile tuturor românilor, depăşind de multe ori graniţele etnice şi religioase doar în interesul de a ajuta la eliberarea României de sub povara comunismului. De aceea suntem profund consternaţi şi dezamăgiţi de vestea că o comisie de etică a Ordinului Steaua României a decis retragerea acestei distincţii domnului Tokes”, mai scriu Wolf şi McGovern.

”În motivarea deciziei, comisia invocă acţiuni neconstituţionale ale lui Tokes, când politicianul şi-a exercitat doar dreptul constituţional la libera exprimare, aducând paşnic în discuţie drepturile unei minorităţi din România. Evenimentele din jurul episcopului Tokes sunt îngrijorătoare din mai multe puncte de vedere, dar nu în ultimul rând semnalează un blocaj al spaţiului democratic în România. Domnule Preşedinte, vă îndemnăm să faceţi tot ce vă stă în putere şi să solicitaţi comisiei de etică să retragă demersul nedrept împotriva domnului Tokes”, notează cei doi congresmeni, care în încheiere amintesc că aşteaptă un răspuns de la preşedintele român.

Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte al PSD, a lansat, la 24 ianuarie, un apel către preşedintele Traian Băsescu, căruia îi cere să se pronunţe în cazul europarlamentarului Laszlo Tokes, referitor la procedura de retragere a Ordinului Steaua României.

"Având în vedere faptul că suntem în 24 ianuarie, aş face un apel la preşedintele României să ia o decizie şi să nu mai prelungească decizia legată de domnul Tokes, pentru că, după cum ştiţi, Consiliul de onoare a publicat motivarea deciziei de retragere a ordinului pe 9 ianuarie, au trecut mai bine de două săptămâni. Domnul Traian Băsescu are misiunea de a decide dacă îi retrage sau nu decoraţia d-lui Tokes şi nu înţeleg de ce evită să ia o decizie, a trecut o jumătate de an de la declaraţia d-lui Tokes în care cerea Ungariei protectorat pentru Transilvania. Trebuie spus foarte clar că nu putem accepta acest lucru. Şi este foarte periculos faptul că, uitaţi, uneuroparlamentar populist din Austria, inspirat de dl. Tokes, a cerut săptămâna trecută Bucureştiului să sprijine autonomia Transilvaniei şi a spus că este solidar cu dl. Tokes în demersul acestuia privind solicitarea autonomiei pentru Transilvania”, a declarat Corina Creţu, potrivit Agerpres.


"Cred că este inadmisibil ca PDL şi preşedintele Băsescu să nu ia atitudine faţă de atacurile sistematice pe care Laszlo Tokes le aduce la adresa românilor. Cazul Laszlo Tokes este grăitor în a surprinde complicitatea şi lipsa oricărei reacţii a PDL, a popularilor din România. Am fost cea care a iniţiat procedura de retragere a Ordinului Steaua României dlui Tokes, pentru că nu pot fi de acord ca un membru al uneia dintre cele mai înalte distincţii a statului român să conteste chiar integralitatea statului român, să dezvolte propuneri şi acţiuni care atacă sistematic chiar fundaţia statului român”, a menţionat Corina Creţu.

×
Subiecte în articol: laszlo tokes steaua romaniei