x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi militari ucişi în estul Ucrainei, înaintea unui summit crucial

Doi militari ucişi în estul Ucrainei, înaintea unui summit crucial

02 Dec 2019   •   20:59
Doi militari ucişi în estul Ucrainei, înaintea unui summit crucial

Doi militari ucraineni au fost ucişi în estul Ucrainei, a anunţat luni armata ucraineană, cu o săptămână înaintea unui summit mult aşteptat la Paris, menit să încerce găsirea unei soluţii la conflictul din această ţară, relatează AFP.

Potrivit unui comunicat al armatei ucrainene, cei doi soldaţi au fost ucişi „cu un dispozitiv exploziv necunoscut”, în timp ce apărau liniile ucrainene împotriva incursiunii „unui grup de recunoaştere şi sabotaj” al trupelor separatiste pro-ruse .

Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au precizat că cei doi bărbaţi ucişi făceau parte din trupele lor.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski (foto), a transmis condoleanţe familiilor victimelor. „Cu siguranţă vom obţine o încetare a focului. Vor înceta lacrimile copiilor, durerea mamelor şi pierderile fraţilor noştri”, a scris el pe Facebook.

Pierderea celor doi soldaţi ucraineni survine cu o săptămână înainte de summitul de la Paris, din 9 decembrie, în cursul căruia este prevăzută o întrevedere între Volodimir Zelenski şi omologul său rus Vladimir Putin, sub mediere franceză şi germană.

Menită să găsească o soluţie la acest război, care a făcut peste 13.000 de morţi din 2014, această întrevedere va fi prima din 2016 în acest format.

Acorduri de pace pentru estul Ucrainei au fost semnate în 2015 la Minsk şi aceasta a dus la o reducere semnificativă a violenţelor, dar componenta politică a acordurilor nu a fost niciodată pusă în aplicare, deoarece părţile beligerante s-au acuzat reciproc. Kievul şi aliaţii săi acuză în special Rusia că îi sprijină militar pe separatiştii pro-ruşi, ceea ce Moscova dezminte.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: ucraina militari ucisi