x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi miniştri francezi vin să ne verifice la integrarea romilor

Doi miniştri francezi vin să ne verifice la integrarea romilor

de Marina Constantinoiu    |    27 Aug 2012   •   14:43
Doi miniştri francezi vin să ne verifice la integrarea romilor

Doi ministri francezi vor veni in septembrie la Bucuresti pentru a vedea de ce nu sunt aplicate politici de integrare a romilor in Romania, in contextul in care circa 15.000 de romi traiesc in Franta, scrie AFP.

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, si ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, vor sosi luna viitoare la Bucuresti pentru a intelege situatia romilor din Romania.

Recent, Guvernul socialist de la Paris a anuntat relaxarea conditiilor de angajare pentru romi, concomitent cu o continuare a politicii de evacuare a taberelor ilegale.

15.000 de romi in Franta

In Franta traiesc aproape 15.000 de romi, potrivit estimarilor organizatiilor nonguvernamentale. Majoritatea locuiesc in tabere improvizate si traiesc in saracie extrema. Cei doi oficiali francez urmaresc sa vada de ce in Romania nu sunt aplicate politici de integrare a romilor. 'Vreau sa inteleg de ce in aceasta tara nu sunt aplicate politici puternice de insertie', a declarat Manuel Valls, la postul de radio Europe 1, relateaza AFP.

Aproximativ 60 de romi, intre care numerosi copii, au fost expulzati duminica seara dintr-un imobil pe care il ocupau ilegal in Lyon, in timp ce luni dimineata, in orasul Evry, politia a evacuat o tabara de romi in urma unei decizii de expulzare din partea Primariei, condusa pana in iunie de actualul ministru de Interne, Manuel Valls, relateaza Le Figaro. Situatia sanitara si din punct de vedere al securitatii taberei de romi din Evry era "insuportabila", a declarat luni pentru postul de radio Europe 1 ministrul de Interne Manuel Valls.

Romii expulzati din imobilul din Lyon 'sunt familii care au fost expulzate la 14 august de pe strada Montesquieu, au ratacit pe strazi si au gasit in final acest loc', a declarat Gilberte Renard, membru al colectivului din Lyon pentru acces la scolarizare si sprijin pentru persoanele expulzate din locuintele goale ocupate ilegal (CLASSES), care s-a aflat la locul operatiunii.

Precedentul

La 14 august, politia a intervenit pentru a expulza 46 de persoane, dintre care 25 de copii, dintr-un imobil de pe strada Montesquieu, conform cifrelor care au fost furnizate la acea data de Prefectura.

Potrivit Asociatiei din departamentul Essonne pentru solidaritatea cu familiile de romi din Romania (ASEFRR), 72 de persoane locuiau de circa patru luni in baraci. Serge Guichard, reprezentant ASEFRR, a precizat ca membri ai Crucii Rosii au fost prezenti la operatiunea de evacuare, inceputa in zori, insa acestia nu au ca solutie pentru romi decat locuri de cazare de urgenta. Decizia de expulzare luata de primarul socialist din Evry, Francis Chouat, le-a fost adusa la cunostinta romilor sambata.

Reuniune a Consiliului European

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a anuntat sambata seara ca Parisul va cere 'in urmatoarele zile' o reuniune a Consiliului European pentru reglementarea, la scara europeana, a problemei romilor. 'Am decis, iar cel care va face acest lucru va fi ministrul delegat al Afacerilor Europene, Bernard Cazeneuve – sa avem discutii cu Guvernul roman si cel bulgar, deoarece este vorba despre cetatenii lor', a declarat premierul. 'Vrem ca aceasta problema sa fie tratata la scara europeana si vom cere in urmatoarele zile organizarea unei reuniuni a Consiliului European', care ii va reuni pe ministrii in cauza si care se va concentra pe aceasta problema, a declarat Ayrault.

Nemultumiri

Politica de fermitate a Guvernului socialist cu privire la desfiintarea taberelor ilegale, precum si expulzarile efectuate de ministrul de Interne Manuel Valls, au starnit neliniste in interiorul stangii franceze si au provocat punerea sub observatie a Frantei de catre Comisia Europeana.

Miercuri, Comisia Europeana a salutat 'atitudinea foarte constructiva a Guvernului francez in cautarea de solutii adecvate, precum si vointa sa de a coopera cu Comisia si celelalte state membre ale Uniunii Europene', potrivit unui comunicat al purtatorului sau de cuvant, Oiivier Bailly.

Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, a subliniat anterior ca asteapta din partea Parisului masuri concrete si finantari precise pentru imbunatatirea situatiei romilor.

×
Subiecte în articol: romania franta expulzare romi manuel valls