x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi noi prieteni: Putin şi Orban. Importanţa relaţiilor ruso-ungare a crescut pentru Moscova

Doi noi prieteni: Putin şi Orban. Importanţa relaţiilor ruso-ungare a crescut pentru Moscova

de Marina Constantinoiu    |    17 Feb 2015   •   18:14
Doi noi prieteni: Putin şi Orban. Importanţa relaţiilor ruso-ungare a crescut pentru Moscova
Sursa foto: Facebook

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a fost primit în vizită oficială la Budapesta, unde premierul Viktor Orban nu ezită să prezinte Rusia drept un model. Cu toate astea, această apropiere de Moscova nu este pe gustul oricui în această ţară membră UE. Înaintea sosirii liderului rus, la Budapesta a avut loc o manifestaţie de protest.

Opoziţia ungară l-a criticat pe premierul Orban pentru că-l primeşte pe preşedintele rus, în condiţiile în care ceilalţi lideri ai UE au renunţat la întâlnirile bilaterale, după ce Rusia a anexat Crimeea.

Putin a venit să discute cu oficialităţile de la Budapesta despre aprovizionarea cu gaze a Ungariei, în condiţiile în care acordul pentru livrările pe termen lung expiră în acest an.

Ce doreşte Budapesta
Viktor Orban ar vrea un contract mai flexibil, şi pe durată mai scurtă, care să permită Ungariei să cumpere mai puţin şi mai ieftin dacă preţul gazelor scade pe plan internaţional. Kremlinul spune că el poate fi prelungit sau înlocuit cu un contract nou.

Asistentul liderului rus, Iuri Uşakov, a anunţat că urma să fie semnate cinci documente, în domeniile cooperării interregionale, învăţământului superior, sănătăţii, pregătirii personalului în sfera energeticii nucleare şi cu privire la deschiderea Consulatului General al Ungariei, la Kazan. Chestiunea abandonării proiectului gazoductului South-Stream, susţinut de Budapesta, dar şi a realizării acordului cu privire la construirea a două noi grupuri energetice nucleare la centrala Paks, proiect de 10 miliarde de euro, a cărui finanţare este asigurată de Rusia, în proporţie de 80%, au fost şi ele în atenţie.

Miza politică
Vizita are şi o miză politică. Importanţa relaţiilor ruso-ungare a crescut pentru Moscova, în contextul poziţiei premierului Viktor Orban în problema sancţiunilor impuse Moscovei. Ungaria, subliniază comentatorii ruşi, s-a aliniat sancţiunilor, conform principiului solidarităţii europene, dar în realitate se pronunţă împotriva acestora şi, spre deosebire de unele ţări europene, nu a suspendat relaţiile politice cu Rusia.

Se poate vorbi despre un reviriment spectaculos, pentru că actualul premier ungar şi-a clădit întreaga carieră pe anticomunism, comentează rfi.fr. În 1989, Orban era un tânăr disident care dorea să-şi elibereze ţara de sovietici. Şi clama:”Afară cu ruşii!”. Şi când era în opoziţie, i-a calificat pe socialiştii din Ungaria drept “trădători”, pentru că negociau cu....Moscova.

“Timp de câţiva ani, Orban a spus că pericolul pentru ţara sa era să cadă din nou în sfera de influenţă rusă. Or acum face afaceri cu Putin. Ce cred alegătorii săi? Dreapta moderată se simte jenată, dar dreapta ultranaţionalistă, nucleul dur al suporterilor liderului Guvernului, îl urmează orbeşte”, scriu jurnaliştii de la rfi.fr.

Orban prezintă sec, dar abil, această alianţă, spunând, în mare:”Suntem prietenii Moscovei, plătim gazele mai ieftin”. Iar Ungaria cumpără 50% din gaze de la Rusia.

×