x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump a divulgat secrete Moscovei

Donald Trump a divulgat secrete Moscovei

de Şerban Mihăilă    |    17 Mai 2017   •   12:50
Donald Trump a divulgat secrete Moscovei
Sursa foto: AP

Timp de luni de zile, aliații Statelor Unite s-au întrebat cu îngrijorare dacă președintele Donald Trump poate păstra secretul asupra unor subiecte delicate pentru securitatea planetară. Astăzi, cu doar câteva zile înaintea primului turneu internațional al lui Trump în calitate de șef al Casei Albe, partenerii strategici ai Washingtonului par să fi aflat răspunsul, iar acesta poate scurtcircuita relațiile transatlantice.

Donald Trump face ce face și, pe zi ce trece, întărește convingerea americanilor care consideră că actualul lor lider nu va apuca sfârșitul mandatului său prezidențial, fiind confruntat cu procedura de destituire pentru derapaje constituționale repetate. Președintele a dezvăluit informaţii secrete în timpul întrevederii pe care a avut-o săptămâna trecută, la Casa Albă, cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, şi cu ambasadorul rus, Serghei Kislyak, susțin oficialități americane citate de cotidianul „The Washington Post”. Potrivit publicației americane, Trump a discutat cu emisarii Moscovei detalii despre o ameninţare de tip terorist din partea reţelei Stat Islamic (SI), ce ar putea fi pusă în practică în cazul transportării laptop-urilor la bordul avioanelor de pasageri. În această discuție, el ar fi dezvăluit informaţii secrete, periclitând astfel o sursă esenţială de informaţii despre SI. Informaţiile dezvăluite de Trump demnitarilor ruşi fuseseră oferite serviciilor de spionaj americane de o naţiune aliată a SUA, prin intermediul unui acord de schimb de date clasificate, considerate atât de sensibile, încât detaliile nu le sunt transmise altor parteneri occidentali şi sunt restricţionate chiar şi în cadrul administraţiei de la Casa Albă, au explicat foşti şi actuali oficiali americani pentru „The Washington Post”, sub protecţia anonimatului. Naţiunea aliată care a oferit SUA aceste informaţii nu a acordat permisiunea transmiterii acestor materiale Rusiei, iar decizia lui Donald Trump pune în pericol cooperarea cu un partener care deține date esenţiale despre organizaţia teroristă SI.

 

L-au trădat serviciile de informații?

După întâlnirea lui Trump cu Lavrov şi Kislyak, Casa Albă a încercat să limiteze daunele provocate, consultând Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) şi Agenţiei pentru Siguranţa Naţională (NSA). „Este vorba despre informaţii puternic codificate; Donald Trump a dezvăluit ambasadorului Rusiei mai multe informaţii decât le transmitem aliaţilor”, a declarat un oficial bine informat, citat de ziarul american. „Exact de acest lucru se temeau europenii”, a spus, la rândul ei, o oficialitate occidentală, citată de AP, în contextul în care Trump pleacă, vineri, în primul său turneu diplomatic internațional. Cu numai o zi înainte de primirea lui Lavrov la Casa Albă, Trump îl destituise pe directorul FBI, care conducea o anchetă asupra unor presupuse legături ai unor apropiați ai președintelui cu Rusia. Scurgerea de informații în presă despre discuția dintre Trump și Lavrov este pusă de analiști pe seama relațiilor încordate dintre liderul american și serviciile sale secrete.

„Este destul de şocant. Trump pare să fie destul de neglijent şi nu conştientizează gravitatea lucrurilor cu care are de-a face, mai ales în cazul informaţiilor sensibile şi problematicii siguranţei naţionale” fost oficial al administrației SUA

 

Pus la zid după dezvăluirile din presă, Trump s-a apărat, afirmând că președintele are autoritatea de a declasifica informații.

 

 

 

×
Subiecte în articol: trump Moscova