x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump a hotărât retragerea trupelor din Siria într-o convorbire telefonică cu Erdogan

Donald Trump a hotărât retragerea trupelor din Siria într-o convorbire telefonică cu Erdogan

21 Dec 2018   •   14:21
Donald Trump a hotărât retragerea trupelor din Siria într-o convorbire telefonică cu Erdogan

Preşedintele american Donald Trump a luat decizia de a-şi retrage trupele din Siria într-o convorbire telefonică cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să continue lupta împotriva jihadiştilor, a relatat vineri cotidianul turc Hurriyet, relatează AFP, citat de Agerpres. 

Convorbirea telefonică dintre Trump şi Erdogan a avut loc pe 14 decembrie. Surse de la preşedinţia turcă au afirmat că cei doi lideri au convenit să coopereze într-un ''mod mai eficient'' în Siria. 

Discuţiile au intervenit pe fondul unor ameninţări susţinute privind lansarea unei noi ofensive în Siria, în regiunea din estul Eufratului, împotriva miliţiei kurde YPG (Unităţile de apărare a poporului), considerată drept teroristă de către Ankara, dar aliată a Washingtonului în lupta împotriva jihadiştilor grupării Stat Islamic (SI). 

În cursul acestei convorbiri telefonice Trump a luat decizia de a-şi retrage trupele din Siria, a afirmat vineri Hurriyet. 

Citând transcrierea convorbirii, cotidianul a afirmat că Trump l-a întrebat pe omologul său turc: ''Atunci o să eliminaţi ce a rămas din elementele Daesh (Statul Islamic) dacă noi ne retragem din Siria ?''. Erdogan a răspuns: ''O vom face''. 

Potrivit Hurriyet, Erdogan a afirmat că Turcia ar putea lupta împotriva Statului Islamic aşa cum a făcut la jumătatea lui 2016 şi a neutralizat circa 4.000 de jihadişti în cadrul operaţiunii Scutul Eufratului. 

Aproximativ 2.000 de soldaţi americani sunt acum desfăşuraţi în nordul Siriei, în principal forţe speciale prezente pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic şi pentru a antrena forţele locale în zonele cucerite de la jihadişti, precizează AFP. 

×